Schab w sosie winnym
Wyśmienite danie, którym oczarujesz wszystkich!
- - 2 dag suszonych grzybów
- - 25 dag pieczarek
- - 1,2 kg schabu bez kości
- - cebula
- - pęczek tymianku
- - 2 łyżki "Planty"
- - 300 ml wina riesling
- - 2 łyżeczki ziarenek smaku lub bulionu instant
- - 3 łyżki zasmażki błyskawicznej
- - sól, biały pieprz
- - 10-15 dag jasnych winogron
Przygotowanie:
1. Suszone grzyby zalej 125 ml gorącej wody, mocz godzinę. Odcedź (wywar zachowaj). Grzyby posiekaj. Cebulę pokrój w kosteczkę, pieczarki pokrój na połówki. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż na margarynie. Dodaj wszystkie grzyby, cebulę i posiekany tymianek. Smaż 2 min. Podlej 400 ml wody. Piecz 45 min w temp. 200°C podlewając małymi porcjami wina.