Schab z buraczkami
Prosty i smaczny obiad.

Składniki:
- 75 dag schabu środkowego, - po kilka gałązek natki pietruszki i rozmarynu, - 0,5 kg ugotowanych buraków, - 1 szklanka śmietanki 30 proc., - sól, pieprz, - olej do smażenia, - 2 łyżki orzeszków pinii, - 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Schab oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na plasterki i lekko rozbić. Zioła posiekać. Mięso przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z siekanymi ziołami, odstawić do lodówki na min. 1 h. Buraczki pokroić i lekko przesmażyć na rozgrzanym maśle, doprawić solą i pieprzem, zalać śmietanką, po zagotowaniu zestawić. Na rozgrzanym oleju przesmażyć mięso po kilka minut z każdej strony. Podawać z buraczkami, posypać orzeszkami uprażonymi na gorącej, suchej patelni.
Czas przygotowania 2 h. Przepis na 5 osób.