Schab z jabłkami

Zostań mistrzynią kuchni!

Składniki:

  •  2 kg schabu  (po oddzieleniu od kości)
  • sól, biały pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • 250g+2 łyżeczki cukru
  • 8 łyżek octu jabłkowego
  • mielony cynamon
  • 6 kwaśnych jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g śmietany kremówki
  • natka pietruszki

Reklama

Przygotowanie:

Powierzchnię mięsa lekko ponacinać. Natrzeć solą, pieprzem i mąką. Ułożone na kości mięso umieścić na blasze i piec w 225 stopniach ok. 25 minut.

250 g cukru, ocet i ½ łyżeczki cynamonu gotować ok 5 minut.

Pieczeń podlać ½ litra wody i skropić syropem cynamonowym, piec 2 godz. I 15 minut skrapiając syropem co 20 minut.

 Jabłka obrać, pokroić , wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.

 Jabłka dodać 30 minut przed końcem pieczenia i posypać 1-2 łyżeczkami cukru.

Sos zlać z blachy, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Pieczeń podawać udekorowaną natką pietruszki.

 


Czas przygotowania 165 minut

Jedna porcja zawiera 3150 kJ/752 kcal



Dowiedz się więcej na temat: schabowy | jabłka | Schab z jabłkami

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje