Schab z jabłkami
Zostań mistrzynią kuchni!
Składniki:
- 2 kg schabu (po oddzieleniu od kości)
- sól, biały pieprz
- 3 łyżki mąki
- 250g+2 łyżeczki cukru
- 8 łyżek octu jabłkowego
- mielony cynamon
- 6 kwaśnych jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g śmietany kremówki
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Powierzchnię mięsa lekko ponacinać. Natrzeć solą, pieprzem i mąką. Ułożone na kości mięso umieścić na blasze i piec w 225 stopniach ok. 25 minut.
250 g cukru, ocet i ½ łyżeczki cynamonu gotować ok 5 minut.
Pieczeń podlać ½ litra wody i skropić syropem cynamonowym, piec 2 godz. I 15 minut skrapiając syropem co 20 minut.
Jabłka obrać, pokroić , wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.
Jabłka dodać 30 minut przed końcem pieczenia i posypać 1-2 łyżeczkami cukru.
Sos zlać z blachy, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Pieczeń podawać udekorowaną natką pietruszki.
+4
Czas przygotowania 165 minut
Jedna porcja zawiera 3150 kJ/752 kcal