Schab z morelami
Wyjątkowy smak!
Składniki:
- 1,5 kg boczku
- 15 dag suszonych moreli
- 10 dag suszonej żurawiny
- świeży rozmaryn
- łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki papryki chili w płatkach
- 3 łyżki oleju
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. W moździerzu rozetrzyj czosnek, majeranek, sól i pieprz, połącz ze słodką papryką, płatkami chili i łyżką oleju, dobrze wymieszaj. Boczek umyj. Żurawinę i morele układaj w odległości 5 cm, wzdłuż brzegu dłuższego boku.
2. Boczek ciasno zwiń, zaczynając od strony owoców. Zrolowane mięso ciasno zwiąż sznurkiem. Natrzyj je marynatą, odstaw do lodówki na godzinę.
3. Na patelni rozgrzej pozostały olej, podsmaż mięso z każdej strony. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C. Mięso włóż do formy ułóż na nim świeży rozmaryn i piecz przez 1,5 godziny. Upieczoną roladę dekoruj kandyzowanymi owocami i rozmarynem, podawaj na ciepło lub na zimno.