Reklama

Reklama

Schab z nadzieniem ziołowym

Idealne mięso na świąteczny stół.

Składniki

  • 1 i 1/2 kg schabu bez kości (ew. surowej szynki albo chudej łopatki)
  • 1 mały pęczek tymianku
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • 6 łyżek startego żółtego sera
  • 10 dag pestek słonecznika
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4–5 łyżek oleju
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • sól
  • biały pieprz

Zioła opłucz, osusz i wraz ze słonecznikiem posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z 3 łyżkami oleju, żółtym serem, ziołami, słonecznikiem i skórką z cytryny.

Reklama

Schab umyj, wytrzyj do sucha. Natnij wzdłuż (uważaj, aby nie przeciąć mięsa do końca). W nacięcie włóż pastę ziołowo-czosnkową.

Mięso obwiąż mocną nitką. Skrop sokiem cytrynowym. Posyp solą i pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki. Potem posmaruj pieczeń pozostałym olejem. Ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temp. 180ºC. Podlej bulionem. Piecz godzinę. W czasie pieczenia często polewaj sosem z dna brytfanki.

Wersja odchudzona

Pieczeń przygotuj z filetu z indyka, a w farszu żółty ser zastąp chudym twarogiem. Twaróg (ok. 15 dag) utrzyj z 2-3 łyżkami jogurtu. Dodaj zioła oraz czosnek. Do tak przygotowanego nadzienia olej nie będzie już potrzebny. Możesz także zrezygnować z pestek słonecznika.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje