Schab z niespodzianką
Podawać z gotowanymi warzywami, np. brokułami, kalafiorem lub szpinakiem.

Składniki:
- 50 dag schabu, - 1 czerwona papryka, - 2 ząbki czosnku, - 1 cebula, - 2 łyżki ziaren słonecznika, - 100 ml wytrawnego białego wina, - 1/4 łyżeczki chili, - sól, pieprz, - olej do smażenia
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę posiekać, przesmażać przez 5 minut. Dodać posiekaną paprykę i słonecznik, smażyć następne 5 minut. Doprawić do smaku. Schab umyć, osuszyć, pokroić na plastry. Rozbić tłuczkiem z obu stron. Przygotowany farsz nałożyć na płaty rozbitego mięsa, zrolować, spiąć wykałaczkami. Podsmażyć na gorącym oleju, obracając na wszystkie strony. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać winem, posypać solą, pieprzem, chili i kilkoma łyżkami wody. Przykryć i piec około 25 minut w temp. 200 stopni. Następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze 25 minut, do czasu, aż mięso będzie miało brązowy kolor. Roladki podawać na ciepło. Można je też przygotować poprzedniego dnia, a następnie podpiec w piekarniku z dodatkiem odrobiny wina i wody. Podawać z gotowanymi warzywami, np. brokułami, kalafiorem lub szpinakiem. 1 porcja - 390 kcal Czas przygotowania: 50 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!