Schab ze śliwką i rodzynkami

Schab możesz nadziać także suszonymi morelami albo żurawiną. Podawaj go z makaronem, np. szerokimi wstążkami.

Taki schab ma wyjątkowy aromat i smak
Taki schab ma wyjątkowy aromat i smak 123RF/PICSEL

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1 kg schabu,
  • 5 cebul,
  • 10 śliwek suszonych,
  • 1 łyżka rodzynek sułtanek,
  • 6 łodyg selera naciowego,
  • 300 ml białego wina wytrawnego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Seler umyć, osuszyć, listki odłożyć do dekoracji, łodygi pokroić, wymieszać z rodzynkami i posiekanymi śliwkami. Schab umyć, osuszyć, naciąć w środku za pomocą cienkiego noża, natrzeć solą, pieprzem, wypełnić selerem i owocami. Cebule obrać z łupin, pokroić w ćwiartki, podsmażyć na oliwie z posiekanym czosnkiem, zalać winem, doprawić solą i pieprzem, poddusić. 4 Schab wraz z cebulą umieścić w rękawie do pieczenia. Piec ok. 50 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu pokroić w plastry, polać sosem. Świetnie smakuje nie tylko jako danie obiadowe, ale i jako zimna przekąska. 

Schab ze śliwką – jak zrobić?Interia Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas