Schab ze śliwką i rodzynkami
Schab możesz nadziać także suszonymi morelami albo żurawiną. Podawaj go z makaronem, np. szerokimi wstążkami.
Składniki na 4-6 porcji:
- 1 kg schabu,
- 5 cebul,
- 10 śliwek suszonych,
- 1 łyżka rodzynek sułtanek,
- 6 łodyg selera naciowego,
- 300 ml białego wina wytrawnego,
- 2 łyżki oliwy,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Seler umyć, osuszyć, listki odłożyć do dekoracji, łodygi pokroić, wymieszać z rodzynkami i posiekanymi śliwkami. Schab umyć, osuszyć, naciąć w środku za pomocą cienkiego noża, natrzeć solą, pieprzem, wypełnić selerem i owocami. Cebule obrać z łupin, pokroić w ćwiartki, podsmażyć na oliwie z posiekanym czosnkiem, zalać winem, doprawić solą i pieprzem, poddusić. 4 Schab wraz z cebulą umieścić w rękawie do pieczenia. Piec ok. 50 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu pokroić w plastry, polać sosem. Świetnie smakuje nie tylko jako danie obiadowe, ale i jako zimna przekąska.