Reklama

Reklama

Schab ziołowy z jabłkami

Soczysta pieczeń na obiad - palce lizać!

Składniki

  • 2 kg schabu z kością
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonej natki
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki ostrej musztardy
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1/4 szkl. białego
  • wytrawnego wina
  • 1/2 szkl. bulionu warzywnego (możesz użyć domowego lub z kostki)
  • 1 kg kwaskowych jabłek
  • sól, mielony czarny pieprz
  • rzeżucha albo gałązki świeżych ziół do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Natrzyj sokiem z cytryny. Obficie oprósz solą i pieprzem, przyprawy lekko wetrzyj. Włóż na godzinę do lodówki. Czosnek obierz, drobniutko posiekaj. 

2. Suszone zioła wymieszaj z oliwą, czosnkiem i musztardą. Bulion połącz z winem. Mięso wyjmij z lodówki. Natrzyj ziołową marynatą. Odłóż na 2-3 godziny do lodówki. 

3. Przyprawiony schab przełóż do brytfanki. Podlej bulionem z winem. Brytfankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. i piecz 10-15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz jeszcze ok. 80 minut. Jabłka obierz, przekrój na pół, wytnij środki z pestkami. Dodaj do mięsa 25-30 minut przed końcem pieczenia. 

4. Gotową pieczeń zawiń w folię aluminiową i odłóż na 15-20 minut. Potem odwiń z folii. Serwuj na gorąco z pieczonymi jabłkami. Przed podaniem udekoruj gałązkami ziół. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje