Schabowe w ziołowym płaszczyku

Wieprzowina w połączeniu z ziołami i migdałami smakuje wprost obłędnie! Mięso jest soczyste i aromatyczne, a wierzch cudownie chrupiący. Pycha!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Schab umyj, wytrzyj do sucha. Mięso pokrój na 4 plasterki. Każdy osobno włóż do dużej foliowej torebki i mocno rozbij tłuczkiem. Dzięki temu nie uszkodzisz włókien mięsa. Potem kotlety wyjmij z torebek. Skrop sokiem z cytryny. Posyp solą oraz pieprzem.Odłóż na bok. Natkę i rzeżuchę opłucz,osusz, zioła drobniutko posiekaj. Jajka wbij na głęboki talerz, roztrzep widelcem.Na drugim talerzu wymieszaj tartą bułkę, posiekane migdały i zioła.Kotlety oprósz mąką, zanurz w jajkach,potem panieruj je w bułce z migdałami i ziołami. Panierkę dociśnij do mięsa.

2. Na patelni rozgrzej olej z dodatkiem masła. Włóż kotlety i usmaż je na rumiano z obu stron. Gotowe sznycle serwuj z grubym makaronem oraz sezonowymi warzywami.

Najlepszy przepis na kotlety drobioweInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas