Schabowe w ziołowym płaszczyku
Wieprzowina w połączeniu z ziołami i migdałami smakuje wprost obłędnie! Mięso jest soczyste i aromatyczne, a wierzch cudownie chrupiący. Pycha!

Składniki
- 40 dag schabu (bez kości)
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 5-6 dag rzeżuchy
- sok z 1/2 cytryny
- 10 dag tartej bułki
- 4 łyżki drobniutko posiekanych migdałów
- 2 jajka
- 5 dag mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Schab umyj, wytrzyj do sucha. Mięso pokrój na 4 plasterki. Każdy osobno włóż do dużej foliowej torebki i mocno rozbij tłuczkiem. Dzięki temu nie uszkodzisz włókien mięsa. Potem kotlety wyjmij z torebek. Skrop sokiem z cytryny. Posyp solą oraz pieprzem.Odłóż na bok. Natkę i rzeżuchę opłucz,osusz, zioła drobniutko posiekaj. Jajka wbij na głęboki talerz, roztrzep widelcem.Na drugim talerzu wymieszaj tartą bułkę, posiekane migdały i zioła.Kotlety oprósz mąką, zanurz w jajkach,potem panieruj je w bułce z migdałami i ziołami. Panierkę dociśnij do mięsa.2. Na patelni rozgrzej olej z dodatkiem masła. Włóż kotlety i usmaż je na rumiano z obu stron. Gotowe sznycle serwuj z grubym makaronem oraz sezonowymi warzywami.