Schabowy w panierce
Tradycyjne, polskie danie.

Składniki:
- 4 kotlety ze schabu środkowego
- szklanka płatków kukurydzianych
- bułka tarta
- 2 jajka
- pół cytryny
- olej do smażenia
- zielona, czerwona, żółta papryka
- 1 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso umyj, ułóż na desce, rozbij na grubość pół centymetra (najlepiej zrób to przez folię). Gotowe kotlety przypraw solą i pieprzem. Płatki kukurydziane rozgnieć w ściereczce, również tłuczkiem do mięsa lub zmiksuj w blenderze, połącz z bułką tartą. Roztrzep widelcem jajko na talerzu.
2. Kotlety zanurzaj w jajku, następnie w bułce tartej z płatkami. Obtocz delikatnie dociskając, by panierka trzymała się mięsa. Rozgrzej olej, schab smaż kilka minut z każdej strony. Udekoruj plastrami cytryny.
3. Kotlety odstaw, przykrywając talerzykiem. Papryki pokrój w paski, przysmaż na oleju, mieszając. Pokrojone w paski ziemniaki smaż na głębokim tłuszczu. Kotlety podawaj z frytkami i papryką.