Reklama

Reklama

Sekret udanego biszkoptu

Podstawą tortu zazwyczaj jest biszkopt. Sztuką jest zrobienie go tak, aby wyszedł puszysty, miękki i dobrze wyrośnięty. Jak przekonuje PAP Life Agata Stankiewicz, najczęściej popełnianym błędem przy biszkopcie jest zbyt szybkie wymieszanie mąki z ubitymi jajami.

Jak przekonuje w rozmowie z PAP Life Agata Stankiewicz, jedna z gospodyń programu "Dziewczyny z wypiekami" - premiera 24 kwietnia na Food Network - biszkopt jest podstawą każdego tortu. "Puszysty, mięciutki i dobrze wyrośnięty - oto, jaki powinien być" - wylicza.

Jaki jest najczęstszy błąd popełniany przy robieniu biszkoptu? "Zbyt szybkie wymieszanie maki z ubitymi jajkami. To jest najważniejszy etap. Ważne w nim, żeby nie stracić napowietrzenia ubitych jajek. W momencie, gdy mąkę dodamy zbyt szybko i wymieszamy ją rózgą, a nie szpatułką i nie zrobimy tego bardzo delikatnie, wtedy biszkopt nam opada" - tłumaczy.

Reklama

Stankiewicz przyznaje też, że wówczas mogą robić się grudki. Dlatego ważne, aby surowe ciasto wymieszać delikatnie, ale precyzyjnie. (PAP Life)

PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje