Sekret zalewy do ogórków kiszonych. Jak idealnie połączyć składniki, by uzyskać znajomy smak dzieciństwa?

Owocowe i warzywne skarby lata na dobre rozgościły się w okolicznych sklepach i targach. Mijane stragany pysznią się dojrzałymi pomidorami, soczystą sałatą, słodkimi malinami oraz ociekającymi sokiem nektarynkami. Przełom czerwca i lipca to także doskonała okazja do przygotowania własnoręcznie robionych ogórków. Choć nic nie przebije tych robionych przez mamę oraz babcię, zdradzamy sekret idealnej zalewy, która napełni je smakiem.

Jak przygotować zalewę do ogórków kiszonych?
Jak przygotować zalewę do ogórków kiszonych?123RF/PICSEL

Jak zrobić zalewę na ogórki kiszone?

Idealne proporcje soli do wody, dzięki którym powstanie wyśmienita zalewa do ogórków kiszonych, znały już nasze babcie i prababcie. Jaką ilość podanych składników uznaje się za najlepszą? By za każdym razem zapewnić sobie sukces oraz móc cieszyć się smakiem udanych ogórków, połączmy ze sobą 1 litr ciepłej wody oraz 1 pełną łyżkę soli. Osoby od wielu lat przygotowujące przetwory doradzają wybór soli kamiennej. Taka solanka nie tylko jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu, ale dodatkowo wydobywa pełnię smaku warzyw.

Idealnie ukiszone ogórki - przepis

Do kiszenia używajmy wyłącznie ogórków gruntowych
Do kiszenia używajmy wyłącznie ogórków gruntowych123RF/PICSEL

Kiszone ogórki to polskie dobro narodowe. Planując ich przygotowanie, wybierajmy jedynie ogórki gruntowe. Podłużne i gładkie ogórki szklarniowe nie nadają się do tego celu, gdyż zawierają w sobie zbyt dużo wody. Gotowy przetwór idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, kanapek, zupy ogórkowej oraz jako samodzielna przekąska.

Składniki:

  • 1 kg niewielkich ogórków gruntowych
  • 6-8 ząbków polskiego czosnku
  • 1 korzeń chrzanu
  • 3-4 łodygi kopru z baldachami
  • opcjonalnie: liście czarnej porzeczki, wiśni lub dębu

Przygotowanie:

  1. Ogórki gruntowe wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 2 godziny. Po tym czasie wylewamy wodę i ponownie dokładnie je opłukujemy.
  2. W kolejnym kroku przechodzimy do przygotowania zalewy do ogórków kiszonych. Postępujemy zgodnie z instrukcją podaną powyżej.
  3. Słoiki wraz z zakrętkami wyparzamy i wycieramy do sucha. Na dnie układamy łodygę kopru, 2-3 ząbki czosnku oraz kilka kawałków chrzanu.
  4. Do słoików wkładamy ogórki. Układamy je pionowo, by ciasno do siebie przylegały.
  5. Tak przygotowane zalewamy gotową solanką i szczelnie zakręcamy. Zwróćmy uwagę na to, by górka krawędź słoika oraz zakrętka pozostały suche.
  6. Jeśli chcemy dodatkowo podrasować smak przygotowywanego przetworu, dodajmy do słoików po kilka liści wiśni, dębu lub czarnej porzeczki.
  7. Wciąż ciepłe słoiki przykrywamy ręcznikiem lub kocem i pozostawiamy w ten sposób na ok. 12 godzin. W ten sposób jeszcze lepiej się zawekują.

Czas kiszenia ogórków

Po kilkunastogodzinnym wekowaniu przenosimy słoiki z ogórkami do ciemnego i chłodnego miejsca. Świetnie sprawdzi się piwnica, spiżarnia lub garaż. Temperatura w trakcie kiszenia ma spore znaczenie. Chłód chroni je przed nadmiernym puchnięciem, przez co mogą stać się puste w środku. Po jakim czasie kiszone ogórki będą nadawały się do jedzenia? Doświadczone panie domu doradzają uzbroić się w cierpliwość i dać im ok. 2-3 tygodnie.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas