Sekret zalewy do ogórków kiszonych. Jak idealnie połączyć składniki, by uzyskać znajomy smak dzieciństwa?

Jak przygotować zalewę do ogórków kiszonych?
Jak przygotować zalewę do ogórków kiszonych?123RF/PICSEL

Jak zrobić zalewę na ogórki kiszone?

Zobacz również:

    Idealnie ukiszone ogórki - przepis

    Do kiszenia używajmy wyłącznie ogórków gruntowych
    Do kiszenia używajmy wyłącznie ogórków gruntowych123RF/PICSEL
    • 1 kg niewielkich ogórków gruntowych
    • 6-8 ząbków polskiego czosnku
    • 1 korzeń chrzanu
    • 3-4 łodygi kopru z baldachami
    • opcjonalnie: liście czarnej porzeczki, wiśni lub dębu
    1. Ogórki gruntowe wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 2 godziny. Po tym czasie wylewamy wodę i ponownie dokładnie je opłukujemy.
    2. W kolejnym kroku przechodzimy do przygotowania zalewy do ogórków kiszonych. Postępujemy zgodnie z instrukcją podaną powyżej.
    3. Słoiki wraz z zakrętkami wyparzamy i wycieramy do sucha. Na dnie układamy łodygę kopru, 2-3 ząbki czosnku oraz kilka kawałków chrzanu.
    4. Do słoików wkładamy ogórki. Układamy je pionowo, by ciasno do siebie przylegały.
    5. Tak przygotowane zalewamy gotową solanką i szczelnie zakręcamy. Zwróćmy uwagę na to, by górka krawędź słoika oraz zakrętka pozostały suche.
    6. Jeśli chcemy dodatkowo podrasować smak przygotowywanego przetworu, dodajmy do słoików po kilka liści wiśni, dębu lub czarnej porzeczki.
    7. Wciąż ciepłe słoiki przykrywamy ręcznikiem lub kocem i pozostawiamy w ten sposób na ok. 12 godzin. W ten sposób jeszcze lepiej się zawekują.

    Czas kiszenia ogórków

    Jak się kisi ogórki? Prosty domowy sposóbInteria KulinariaInteria Kulinaria