Sekrety kuchni tajskiej
Kuchnia tajska uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. To uczta dla wszystkich zmysłów, łącząca najważniejsze reguły tajskiej filozofii życia - przyjemność i harmonię. Uwodzi orientalnym smakiem, aromatem przypraw i doskonałą kompozycją.
W Tajlandii jada się mało ale często - sześć posiłków dziennie to norma. Bardzo istotne jest, w jaki sposób komponuje się poszczególne dania. Ma to związek ze sztuką łączenia pięciu smaków - kwaśnego, ostrego, słodkiego, gorzkiego i słonego. W tajskich przepisach nie przywiązuje się wagi do dokładnych ilości dodawanych składników. Kucharze mają tu dużą dowolność, jednak ta swoboda wymaga ogromnego doświadczenia!
Podane poniżej przepisy kuchni tajskiej polecają: tajski Szef Kuchni Pongthep Aroonsang oraz Szef Kuchni Piotr Pabisiak - z restauracji Milk&Co w krakowskim hotelu Radisson Blu, gdzie tajskie dania będą serwowane przez cały listopad.
Przepisy kuchni tajskiej:
Sajgonki
Składniki:
- grzybki mung,
- por,
- cebula biała,
- kapusta biała,
- imbir,
- czosnek,
- marchewka,
- sos sojowy jasny,
- cukier,
- sos ostrygowy,
- liście limonki,
- ciasto spring rolls (ciasto ryżowe),
- jajko,
- olej,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby mung namoczyć w wodzie. Pokroić w cienkie paski. Pora, cebulę, kapustę, marchewkę, pokroić w cienkie paski. Czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnie wlać olej, dodać czosnek, imbir. Podsmażyć. Dodać resztę warzyw i wszystko smażyć do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem, sosem sojowym i sosem ostrygowym. Gdy warzywa będą już miękkie odstawić do wystudzenia. Na środku ciasta położyć farsz warzywny i zwinąć w rulon. Smażyć na głębokim tłuszczu do złotego koloru.
Rybne ciasteczka
Składniki:
- filety białej ryby,
- galangal (rodzaj imbiru),
- liście limonki,
- czerwona pasta curry,
- fasolka szparagowa zielona,
- papryka słodka,
- jajka,
- sól, pieprz
Relisz z ogórków:
- ogórki,
- szalotka,
- papryczka chili,
- ocet spirytusowy,
- cukier
Przygotowanie:
Rybę zmielić na cienkim sicie. Galangal obrać i pokroić w drobną kostkę. Liście limonki pokroić w cienkie paseczki. Fasolkę zieloną pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie składniki wymieszać razem na jednolitą masę. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na patelni do uzyskania złotego koloru.
Przygotowanie reliszu:
Z wody i cukru ugotować syrop, pozostawić do wystudzenia. Ogórki przekroić wzdłuż wyciąć gniazda, pokroić w cienkie paseczki. Szalotkę pokroić w piórka. Chili pokroić w drobne paseczki. Wszystkie składniki zalać syropem.
Kurczak satay z sosem z orzeszków
Składniki:
- filet z kurczaka,
- galangal,
- trawa cytrynowa,
- kumin,
- ziarna kolendry,
- mleko kokosowe,
- cukier,
- sól,
- patyczki bambusowe
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w cienkie paski. Galangal i trawę cytrynową pokroić drobno. Kurczaka wymieszać ze wszystkimi składnikami. Nadziać na patyczki, smażyć na patelni w małej ilości tłuszczu.
Sos z orzeszków:
Składniki:
- mleko kokosowe,
- czerwona pasta curry,
- ziarna kolendry,
- ziarna kuminu,
- orzeszki ziemne,
- cukier palmowy,
- sól,
- tamarind (sok tamaryndowca),
- kardamon mielony
Przygotowanie:
Orzeszki posiekać drobno. Mleko kokosowe zagotować dodać wszystkie składniki. Gotować aż sos będzie gesty.
Kurczak w żółtym curry
Składniki:
- podudzia z kurczaka (wyluzowane, bez kości),
- żółta pasta curry,
- mleko kokosowe,
- cukier palmowy,
- ziemniaki,
- orzeszki ziemne,
- prażona cebulka,
- olej
Przygotowanie:
Podudzia pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć pastę curry dodać mleko kokosowe. Zagotować wszystko. Do gotującego sosu dodać kurczaka ziemniaki orzeszki cukier palmowy. Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. Na sam koniec posypać prażoną cebulką.
Banany w mleku kokosowym
Składniki:
- mleko kokosowe,
- cukier,
- sól,
- banany
Przygotowanie:
Mleko zagotować dodać cukier i sól. Na wrzące mleko wrzucić pokrojone banany w plastry. Zagotować. Można użyć gotowanej dyni.