Reklama

Reklama

Sekrety udanego świątecznego bigosu

Wielu z nas trudno sobie wyobrazić święta bez tradycyjnego bigosu: pachnącego, ciemnego i gęstego. Sztuka jego przygotowania może wydawać się trudna, ale wystarczy pamiętać o kilku zasadach, by wyszedł idealny.

Niezwykle istotny jest czas: bigos to danie, które powinno się gotować przynajmniej 2-3 dni. Tylko wtedy będzie cieszył doskonałym smakiem. Nie możemy oczekiwać, że przygotowany tego samego dnia będzie tak samo smaczny. Po pierwszym dniu gotowania dobrze jest przemrozić bigos, np. na balkonie. Po drugim dniu gotowania wystarczy schować go do lodówki.

Reklama

Bigos tradycyjnie jest daniem mięsnym, dlatego powinien się w nim znaleźć boczek i mięso - raczej z tych cięższych i tłustych, jak np. karkówka czy kaczka.

W studiu "Dzień Dobry TVN" Katarzyna Bukowska zaprezentowała swój przepis na idealny bigos. Podkreśliła jednak, że każdy ma swoją ulubioną wersję, jaką jadło się u niego w domu, dlatego wszelkie modyfikacje są dopuszczalne. Najsmaczniejszy bigos wg Bukowskiej powstaje, kiedy damy więcej kapusty kiszonej, a trochę mniej białej.

Jakie przyprawy są niezbędne, by nadać bigosowi właściwy smak? W tym daniu nie może zabraknąć: jałowca, liści laurowych, ziela angielskiego, czarnego pieprzu w ziarnach i kminku.

Obejrzyj poniższy materiał wideo i dowiedz się, na co jeszcze należy zwrócić uwagę. Znajdziesz w nim szczegółowe przepisy na bigos, kapustę wigilijną oraz paszteciki z... bigosem.

Dowiedz się więcej na temat: bigos

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje