Seler naciowy: Idealny dodatek do sałatek
Seler naciowy zasłynął jako niskokaloryczne warzywo, idealne do chrupania między posiłkami. Choć w jego składzie dominuje woda, nie jest pozbawiony cennych składników odżywczych. Jak skorzystać z jego potencjału, jeśli nie jesteśmy fanami jedzenia warzyw bez żadnych dodatków? Miejmy pod ręką przepisy na sałatki z selerem naciowym w roli głównej, a inspiracji na smaczne i zdrowe posiłki nam nie zabraknie.
Właściwości selera naciowego: Na co pomaga?
Selerem naciowym zainteresować się powinny nie tylko osoby, które pracują nad wyrzeźbieniem smukłej sylwetki. Okazuje się, że zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy, więc pomoże nam budować mocną odporność przed infekcjami. Kwas askorbinowy bierze również udział w syntezie kolagenu, który jest niezbędny dla utrzymania w dobrym stanie naczyń krwionośnych i skóry.
Co jeszcze zawiera charakterystyczne zielone warzywo? Stanowi bardzo dobre źródło witamin z grupy B, kwas foliowy i beta-karoten. Na liście składników nie brakuje witaminy E (zwanej witaminą młodości). Seler naciowy to skarbnica fosforu, a także potasu, cynku i wapnia.
Taki zestaw przyda się każdemu, jednak kto w szczególności powinien jeść seler naciowy i na co warzywo działa najlepiej?
- Obniża ciśnienie, rozluźniając ściany tętnic i usprawniając przepływ krwi.
- Ma właściwości przeciwzapalne.
- Pomaga w profilaktyce i leczeniu cukrzycy, obniżając poziom glukozy we krwi.
- Seler naciowy zawiera błonnik, który jest kluczowy dla regularnych wypróżnień, przeciwdziałania zaparciom i zapewnienia zdrowej pracy jelit.
- Działa korzystnie na wzrok, zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej. Z wiekiem jesteśmy coraz bardziej narażeni na problemy z widzeniem - tym bardziej jeśli dużo czasu spędzamy przed ekranem komputera, telewizora lub przebywamy w niekorzystnym oświetleniu.
To tylko część jego najważniejszych zalet. Czas zatem przejść do tego, jak jeść seler naciowy? Przedstawiamy trzy najsmaczniejsze sałatki, w których warzywo jest nieodzownym dodatkiem.
Sałatka z selerem naciowym i żurawiną
To jedna z najprostszych i najszybszych w przygotowaniu sałatek z selerem naciowym i kurczakiem ze słodkim akcentem w postaci żurawiny. Pierś z kurczaka kroimy w podłużne paski i smażymy, przyprawiając ulubionymi ziołami. Jeśli nie chcemy używać zbyt dużej porcji tłuszczu do smażenia, użyć możemy patelni grillowej albo grilla elektrycznego. Gdy mięso będzie gotowe, odstawiamy do ostygnięcia.
Seler myjemy i kroimy w plasterki o grubości jednego centymetra. Łączymy z suszoną żurawiną. Przygotowujemy sos na bazie gęstego jogurtu naturalnego, musztardy i majonezu. Wszystkie składniki mieszamy i już możemy zasiadać do degustacji!
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem
Tym razem sałatkę przygotujemy bez mięsnych dodatków. Jej podstawą są jajka ugotowane na twardo. Gdy ostygną, obieramy je i kroimy w dość drobną kostkę. Można również rozgnieść je widelcem, wtedy zamiast sałatki uzyskamy pastę jajeczną, do której również warto dodać seler naciowy.
Dla uzyskania gęstej konsystencji i połączenia składników w harmonijną całość dodajmy mieszankę majonezu i musztardy - najlepiej pikantnej. Sałatka z selerem naciowym jest już prawie gotowa. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Możemy posypać ją również świeżym szczypiorkiem.
Polecamy: Siedem pomysłów na szybki i tani obiad
Jeśli chcemy unikać jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego, a jednocześnie przygotować sałatkę, która sprawdzi się w roli lunchu lub kolacji, użyjmy tofu. Jeśli wybierzemy produkt wędzony, będzie mieć bardziej zdecydowany smak. Kroimy w kostkę, i zanurzamy na przynajmniej kilkanaście minut w marynacie zrobionej z oleju roślinnego, pieprzu, pikantnej papryki, ziół prowansalskich i odrobiny soli. Smażymy na patelni.
W tym czasie przygotujmy warzywa. Co pasuje do selera naciowego? W tej dziedzinie mamy duże pole do popisu. Zagrajmy w zielone, łącząc seler ze świeżym ogórkiem i rukolą albo roszponką. Dla przełamania kolorystyki dorzućmy kukurydzę konserwową oraz czerwoną paprykę. Sos do sałatki skomponujmy z jogurtu naturalnego, czosnku, chili oraz musztardy.