Reklama

Reklama

Ser z surowych nerkowców

"Orzechy to wspaniały produkt, który ma szerokie zastosowanie w kuchni" - przekonuje Sarah Britton. W swojej książce "My New Roots" Sarah prezentuje jeden z bardziej niecodziennych sposobów na ich wykorzystanie - przepis na ser z surowych nerkowców.

"Uwielbiam orzechy, często wykorzystuję je w kuchni. Poza tym jestem wielką miłośniczką masła orzechowego. Orzechy mają szerokie zastosowanie w kuchni, to świetna przekąska, ale można z nich przygotować również różnorodne mleka, masło orzechowe, ciastka, ciasta, a nawet ser" - przyznaje Sarah Britton, autorka bloga My New Roots i książki o tym samym tytule.

Reklama

W swojej książce Sarah pokazuje jak różnorodna, bogata i zaskakująca może być dieta roślinna. Jednym z przykładów jej kreatywności jest ser z surowych nerkowców. Sarah zapewnia, że jego wyrabianie jest łatwe, choć czasochłonne. Ale efekt może być zaskakujący i dający możliwość wielu ciekawych smakowych eksperymentów.

"Ten ser nie tężeję na tyle, by dało się go kroić w plasterki - pod względem konsystencji przypomina raczej świeży ser kozi. Rozsmaruj go na tostach, wytrawnych naleśnikach czy krakersach" - radzi Britton.

Do przygotowania sera potrzeba: dwóch kubków surowych nerkowców, trzy czwarte kubka wody, pół łyżeczki czosnku granulowanego, łyżeczkę drobnoziarnistej soli, łyżkę płatków drożdżowych, skórkę startą z połowy cytryny, półtorej łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, dwie kapsułki probiotyku, trzy łyżki świeżego posiekanego koperku, łyżkę posiekanego szczypiorku. Zanim przystąpimy do przygotowania sera, nerkowce należy moczyć przez 4-12 godzin. Następnie odsączyć i opłukać.

"Wrzuć nerkowce do malaksera, zalej wodą i miel na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Dodaj czosnek, sól, płatki drożdżowe, oraz skórkę i sok z cytryny. Miel jeszcze przez chwilę do połączenia składników. Włóż masę do naczynia. Wsyp do niej zawartość kapsułek probiotycznych i zamieszaj niemetalowa łyżką. Dodaj koperek i szczypiorek i znów wymieszaj" - instruuje Britton.

Tak przygotowaną masę, należy przykryć ciepłą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Jak wyjaśnia autorka, ser będzie gotowy po 12-24 godzinach, jego okres dojrzewania zależy od temperatury otoczenia.


"Pojemnik o wybranym kształcie wyściel gazą lub folią śniadaniową. Łyżką nałóż do niego ser i mocno dociśnij szpatułką. Możesz także uformować wałek, a następnie obtoczyć go w ziołach i przyprawach, na przykład zmielonym czarnym pieprzu, aby nadać mu wyjątkowy smak. Trzymaj pod przykryciem w lodówce przez co najmniej 6 godzin. Ser trzymaj w lodówce i zjedz przed upływem tygodnia" - wyjaśnia w książce Britton.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje