Serduszka
Z miłosnej kuchni.

Składniki na 10 sztuk:
Ciasto kruche: - szklanka mąki pszennej, - łyżeczka soli, - czubata łyżka cukru, - 6 łyżek masła, - jedno jajko, - 2 łyżeczki zimnej wody. Polewa czekoladowa: - tabliczka czekolady deserowej, - kilka pistacji. Krem: - 1/2 litra śmietany 30-proc., - 2 łyżki cukru pudru, - 1/2 kg truskawek, - 2 łyżki żelatyny.
Przygotowanie:
Zagnieść kruche ciasto i wstawić je do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Delikatnie rozwałkować, wykroić serduszka mniejsze i większe. Następnie przez 20 minut opiekać je w nagrzanym do temp. 200 st. C piekarniku z włączonym termoobiegiem. Kiedy ciasteczka będą się opiekały, można przygotować masę truskawkową. Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Po ubiciu połączyć ją ze zmiksowanymi wcześniej truskawkami. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku i wymieszać z truskawkową masą. Potem masę tę wylać do blachy wyłożonej folią plastikową - na wysokość nie większą niż 2 cm. Wstawić do lodówki, aby dobrze ostygła. Czekoladę pokruszyć, włożyć do małego garnuszka i postawić na gazie w większym garnku. Poczekać, aż czekolada dokładnie się rozpuści i oblać nią mniejsze serduszka z ciasta. Zastygniętą masę truskawkową trzeba wykroić przy pomocy wycinaków w kształcie serduszek. Wielkość serduszek musi być pośrednia między dużymi i małymi serduszkami z ciasta. Serduszka układać od największego do najmniejszego. Na koniec ciastka można udekorować mielonymi pistacjami oraz gotową dekoracją. Sztuka - 280 kcalCzas przygotowania: 90 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".