Serduszka

Z miłosnej kuchni.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Ciasto kruche:
- szklanka mąki pszennej,
- łyżeczka soli,
- czubata łyżka cukru,
- 6 łyżek masła,
- jedno jajko,
- 2 łyżeczki zimnej wody.
Polewa czekoladowa:
- tabliczka czekolady deserowej,
- kilka pistacji.
Krem:
- 1/2 litra śmietany 30-proc.,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1/2 kg truskawek,
- 2 łyżki żelatyny.

Przygotowanie:

Zagnieść kruche ciasto i wstawić je do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Delikatnie rozwałkować, wykroić serduszka mniejsze i większe. Następnie przez 20 minut opiekać je w nagrzanym do temp. 200 st. C piekarniku z włączonym termoobiegiem. Kiedy ciasteczka będą się opiekały, można przygotować masę truskawkową. Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Po ubiciu połączyć ją ze zmiksowanymi wcześniej truskawkami. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku i wymieszać z truskawkową masą. Potem masę tę wylać do blachy wyłożonej folią plastikową - na wysokość nie większą niż 2 cm. Wstawić do lodówki, aby dobrze ostygła. Czekoladę pokruszyć, włożyć do małego garnuszka i postawić na gazie w większym garnku. Poczekać, aż czekolada dokładnie się rozpuści i oblać nią mniejsze serduszka z ciasta. Zastygniętą masę truskawkową trzeba wykroić przy pomocy wycinaków w kształcie serduszek. Wielkość serduszek musi być pośrednia między dużymi i małymi serduszkami z ciasta. Serduszka układać od największego do najmniejszego.
Na koniec ciastka można udekorować mielonymi pistacjami oraz gotową dekoracją.
Sztuka - 280 kcal
Czas przygotowania: 90 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas