Serduszka serowe na obiad
Składniki na 8 porcji. Czas: około 60 minut. Porcja: 310 kcal.
Mąkę przesiej na stolnicę ze szczyptą soli. Dodaj jedno całe jajko, olej oraz kilka łyżek ciepłej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pierogi. Uformuj z niego kulę, owiń folią i odłóż na godzinę do lodówki.
Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i poszatkuj. Przesmaż razem na łyżce masła. Biały ser zmiel lub przeciśnij przez praskę. Opłucz, osusz, a potem posiekaj kilka gałązek ziół (np. natki, koperku, szczypiorku).
Zmielony ser połącz z ziołami, cebulą, czosnkiem, żółtkiem i 1-2 łyżkami śmietany. Powstały farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Schłodzone ciasto wyjmij, rozwałkuj. Foremką w kształcie serduszka (lub inną) wycinaj pierożki. Na połowie rozłóż farsz, przykryj resztą ciasta, zlep brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku 2 min. Podawaj z warzywami z wody.
Gdy szykujesz większą porcję pierożków, zadbaj, by ciasto nie obsychało. Wałkuj jedynie jego porcje. Pozostałe ciasto trzymaj w lodówce, koniecznie pod przykryciem. Jeśli mimo wszystko brzegi pierożków nie chcą się sklejać, smaruj je letnią wodą.
Pierożki możesz też nadziać mielonym mięsem z rosołu.