Serniczek z limonką
Sernik w nowej wersji - koniecznie spróbuj!
Sposób przygotowania
1. Ciasteczka pokrusz w malakserze albo rozgnieć wałkiem do ciasta. Masło stop, przestudź, wymieszaj z ciasteczkami.
2. Spód tortownicy (o śr. 18 cm) wylep przygotowaną masą. Mocno dociśnij do dna formy i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Galaretki rozpuść w 300 ml wrzącej wody, odstaw do wystudzenia. Limonki polej wrzącą wodą, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Śmietanę ubij na sztywno. Serek mascarpone utrzyj z twarogiem oraz cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj sok i skórkę z limonek. Odłóż trochę zimnej galaretki do dekoracji, resztę wlej do masy serowej. Wymieszaj. Na koniec domieszaj bitą śmietanę. Wy- łóż na przygotowany spód.
4. Serniczek wstaw do lodówki na 4-5 godzin. Kiedy zacznie tężeć, zrób na wierzchu kratkę z odłożonej wcześniej galaretki. Udekoruj miętą i plasterkami limonki.