Reklama

Reklama

Serniczek "Zebra"

Sernik króluje wśród deserów - ten smakuje i wygląda wyjątkowo. Wypróbuj koniecznie nasz przepis.

Składniki:


  • 10 dag kruchych czekoladowych ciasteczek
  • 15 dag herbatników maślanych
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 10 dag masła
  • 12,5 dag polewy czekoladowej
  • 75 dag mielonego twarogu
  • 15 dag cukru
  • 1 i 1/2 torebki budyniu waniliowego
  • 5 jajek
  • 150 ml oleju
  • tłuszcz do tortownicy

Reklama


Sposób przygotowania:

1. Herbatniki i ciastka czekoladowe pokruszyć w malakserze (ewentualnie "przeprasować" wałkiem do ciasta). Masło stopić, przestudzić, a następnie wymieszać z okruszkami oraz przyprawą do piernika. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Spód wylepić masą ciasteczkową. Dobrze docisnąć palcami. Wstawić na 30 minut do lodówki.

2. Stopić 10 dag polewy czekoladowej. Twaróg utrzeć z cukrem, proszkiem budyniowym oraz jajkami. Masę serową wymieszać z olejem. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać stopioną czekoladę. Na schłodzony spód ciasteczkowy wylewać na przemian po 2 łyżki jasnej i ciemnej masy serowej. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Piec 50-60 minut. Upieczone ciasto wystudzić w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

3. Pozostałą polewę stopić. Rozsmarować na półmisku. Kiedy polewa ponownie stwardnieje, łopatką zeskrobać wiórki. Udekorować nimi sernik.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje