Serniczek "Zebra"

Sernik króluje wśród deserów - ten smakuje i wygląda wyjątkowo. Wypróbuj koniecznie nasz przepis.

Sernik zebra smakuje doskonale.
Sernik zebra smakuje doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 10 dag kruchych czekoladowych ciasteczek
  • 15 dag herbatników maślanych
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 10 dag masła
  • 12,5 dag polewy czekoladowej
  • 75 dag mielonego twarogu
  • 15 dag cukru
  • 1 i 1/2 torebki budyniu waniliowego
  • 5 jajek
  • 150 ml oleju
  • tłuszcz do tortownicy

Sposób przygotowania:

1. Herbatniki i ciastka czekoladowe pokruszyć w malakserze (ewentualnie "przeprasować" wałkiem do ciasta). Masło stopić, przestudzić, a następnie wymieszać z okruszkami oraz przyprawą do piernika. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Spód wylepić masą ciasteczkową. Dobrze docisnąć palcami. Wstawić na 30 minut do lodówki.

2. Stopić 10 dag polewy czekoladowej. Twaróg utrzeć z cukrem, proszkiem budyniowym oraz jajkami. Masę serową wymieszać z olejem. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać stopioną czekoladę. Na schłodzony spód ciasteczkowy wylewać na przemian po 2 łyżki jasnej i ciemnej masy serowej. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Piec 50-60 minut. Upieczone ciasto wystudzić w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

3. Pozostałą polewę stopić. Rozsmarować na półmisku. Kiedy polewa ponownie stwardnieje, łopatką zeskrobać wiórki. Udekorować nimi sernik.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas