Serniczek "Zebra"
Sernik króluje wśród deserów - ten smakuje i wygląda wyjątkowo. Wypróbuj koniecznie nasz przepis.
Składniki:
- 10 dag kruchych czekoladowych ciasteczek
- 15 dag herbatników maślanych
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 10 dag masła
- 12,5 dag polewy czekoladowej
- 75 dag mielonego twarogu
- 15 dag cukru
- 1 i 1/2 torebki budyniu waniliowego
- 5 jajek
- 150 ml oleju
- tłuszcz do tortownicy
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki i ciastka czekoladowe pokruszyć w malakserze (ewentualnie "przeprasować" wałkiem do ciasta). Masło stopić, przestudzić, a następnie wymieszać z okruszkami oraz przyprawą do piernika. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Spód wylepić masą ciasteczkową. Dobrze docisnąć palcami. Wstawić na 30 minut do lodówki.
2. Stopić 10 dag polewy czekoladowej. Twaróg utrzeć z cukrem, proszkiem budyniowym oraz jajkami. Masę serową wymieszać z olejem. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać stopioną czekoladę. Na schłodzony spód ciasteczkowy wylewać na przemian po 2 łyżki jasnej i ciemnej masy serowej. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Piec 50-60 minut. Upieczone ciasto wystudzić w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
3. Pozostałą polewę stopić. Rozsmarować na półmisku. Kiedy polewa ponownie stwardnieje, łopatką zeskrobać wiórki. Udekorować nimi sernik.