Sernik bez sera?
Jedni są zwolennikami kuchni tradycyjnej, inni nowoczesnej. A gdyby je połączyć i - tak jak proponuje w swojej najnowszej książce "Nowoczesna kuchnia polska" Daria Ładocha - zrobić sernik bez... sera?
Do przygotowania malinowego sernika bez sera według przepisu Ładochy potrzebne będą następujące składniki: 250 g orzechów nerkowca, puszka mleka kokosowego; 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego, opakowanie malin, 10 daktyli, łyżeczka ekstraktu z wanilii oraz 2 łyżki cukru trzcinowego.
Zanim przystąpimy do przygotowywania ciasta najpierw należy na noc namoczyć orzechy w wodzie, a mleko kokosowe schłodzić przez kilka godzin umieszczając puszkę w lodówce.
Daktyle moczymy w gorącej wodzie, odcedzamy, miksujemy w blenderze i mieszamy z amarantusem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na jej dnie wcześniej przygotowany spód z daktyli i wstawiamy go do lodówki.
Namoczone orzechy nerkowca odcedzamy, miksujemy na gładki krem i dodajemy do orzechów tylko oddzielającą się stałą masę z mleka kokosowego oraz cukier trzcinowy. Krem miksujemy jeszcze z połową malin z dodatkiem ekstraktu z wanilii.
"Masę wyłóż na przygotowany spód i wstaw do lodówki do schłodzenia. Następnie udekoruj pozostałymi malinami" - instruuje autorka. (PAP Life)
autorka: Paulina Persa