Sernik cytrynowy z makiem

Przepyszny!

Składniki dla: 10-12 porcji

Składniki

  • 160 g herbatników
  • 30 g roztopionej margaryny lub masła

Składniki

  • 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego)
  • 250 g cukru pudru
  • 100 g miękkiej margaryny lub masła
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki suchego maku

Sposób przygotowania

1. Herbatniki rozdrobnij blenderem. Wlej przestudzony tłuszcz, dokładnie wymieszaj. Masą wylep dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki. 

2. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem. Skórkę zetrzyj, z cytryny wyciśnij sok. Do miski włóż tłuszcz, wsyp przesiany cukier puder. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując, dodawaj po jednym jajku. Następnie stopniowo dodawaj zmielony twaróg. Wsyp mąkę i mak, dodaj skórkę otartą z cytryny oraz sok, zmiksuj. Masę serową przelej do tortownicy. Piecz ok. 90 minut w temperaturze 150°C. Wystudź w uchylonym piekarniku a następnie wstaw do lodówki. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje