Sernik cytrynowy z makiem
Przepyszny!

Składniki
- 160 g herbatników
- 30 g roztopionej margaryny lub masła
- 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego)
- 250 g cukru pudru
- 100 g miękkiej margaryny lub masła
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 cytryna
- 4 łyżki suchego maku
10-12 porcji
Sposób przygotowania
1. Herbatniki rozdrobnij blenderem. Wlej przestudzony tłuszcz, dokładnie wymieszaj. Masą wylep dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki. 2. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem. Skórkę zetrzyj, z cytryny wyciśnij sok. Do miski włóż tłuszcz, wsyp przesiany cukier puder. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując, dodawaj po jednym jajku. Następnie stopniowo dodawaj zmielony twaróg. Wsyp mąkę i mak, dodaj skórkę otartą z cytryny oraz sok, zmiksuj. Masę serową przelej do tortownicy. Piecz ok. 90 minut w temperaturze 150°C. Wystudź w uchylonym piekarniku a następnie wstaw do lodówki.