Sernik dyniowy z korzenną nutą
Porcja dla 5 osób. Czas przyrządzania: 45 minut.

Składniki
- 500 g dyni
- 250 g sera mascarpone
- 250 g trzykrotnie mielonego sera białego
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 170 g mleka skondensowanego
- 65 ml śmietany 36%
- 1 g kardamonu mielonego
- łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g ciasteczek korzennych
- 50 g masła
- do dekoracji:
- skarmelizowana skórka pomarańczowa
- czekolada
Sposób przygotowania:
Dynię kroimy na kilka kawałków, obieramy ze skóry, usuwamy pestki z otoczkami, następnie kroimy w drobną kostkę, wykładamy na pergamin i pieczemy w piekarniku przez godzinę, w temperaturze 200°C. Miksujemy na gładką masę.
Mieszamy wszystkie składniki na masę serową − mus z dyni, sery, jajka, żółtka, mleko skondensowane, śmietankę kremówkę, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, kardamon. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy pergaminem do pieczenia. Wlewamy masę serową i pieczemy w temperaturze 175°C, przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez około 30−40 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
Przygotowujemy spód. Ciasteczka kruszymy, dodajemy rozpuszczone masło, wszystko razem mieszamy. Na powstałą kruszonkę wykładamy ostudzony sernik. Ciasto dekorujemy skarmelizowaną skórką z pomarańczy i podgrzaną czekoladą.
Przepis pochodzi z książki "Uczta. Z restauracji wprost na twój stół", Robert Sowa. Wydawnictwo Burda książki. Premiera: 28 listopada 2018 r.
