Sernik dyniowy z korzenną nutą

Porcja dla 5 osób. Czas przyrządzania: 45 minut.

Sernik dyniowy z korzenną nutą
Sernik dyniowy z korzenną nutąmateriały prasowe

Składniki

  • 500 g dyni
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g trzykrotnie mielonego sera białego
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 170 g mleka skondensowanego
  • 65 ml śmietany 36%
  • 1 g kardamonu mielonego
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g ciasteczek korzennych
  • 50 g masła

- do dekoracji:

  • skarmelizowana skórka pomarańczowa
  • czekolada

Sposób przygotowania:

Dynię kroimy na kilka kawałków, obieramy ze skóry, usuwamy pestki z otoczkami, następnie kroimy w drobną kostkę, wykładamy na pergamin i pieczemy w piekarniku przez godzinę, w temperaturze 200°C. Miksujemy na gładką masę.

Mieszamy wszystkie składniki na masę serową − mus z dyni, sery, jajka, żółtka, mleko skondensowane, śmietankę kremówkę, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, kardamon. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy pergaminem do pieczenia. Wlewamy masę serową i pieczemy w temperaturze 175°C, przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez około 30−40 minut. Odstawiamy do ostudzenia.

Przygotowujemy spód. Ciasteczka kruszymy, dodajemy rozpuszczone masło, wszystko razem mieszamy. Na powstałą kruszonkę wykładamy ostudzony sernik. Ciasto dekorujemy skarmelizowaną skórką z pomarańczy i podgrzaną czekoladą.

Przepis pochodzi z książki "Uczta. Z restauracji wprost na twój stół", Robert Sowa. Wydawnictwo Burda książki. Premiera: 28 listopada 2018 r.

"Uczta. Z restauracji wprost na twój stół", Robert Sowa
"Uczta. Z restauracji wprost na twój stół", Robert Sowamateriały prasowe
Zmysłowe smaki: Sernik z mascarpone na migdałowym spodzieInteria.tv
Fragment książki
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?