Znudziły ci się już pieczarki? Te grzyby zaskoczą twoje podniebienie!

Pieczarki to nie wszystko! Jakie grzyby warto wypróbować w kuchni?
Pieczarki to nie wszystko! Jakie grzyby warto wypróbować w kuchni?123RF/PICSEL

Boczniaki - wegetariańskie kotlety schabowe

  • 4 duże boczniaki 
  • 1 jajko 
  • ½ szklanki bułki tartej 
  • ½ szklanki mąki 
  • sól, pieprz, papryka wędzona 
  • olej do smażenia 
  1. Boczniaki oprósz solą, pieprzem i papryką. 
  2. Obtaczaj w mące, jajku i bułce tartej. 
  3. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju. 
Nikt nie uwierzy, że w tych kotletach z boczniaków nie ma ani grama mięsa!
Nikt nie uwierzy, że w tych kotletach z boczniaków nie ma ani grama mięsa!123RF/PICSEL

Shiitake - azjatycki skarb kuchni 

  • 5 suszonych shiitake 
  • 1 litr bulionu dashi 
  • 2 łyżki pasty miso 
  • 100 g tofu 
  • 1 cebula dymka 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego 
  1. Shiitake namocz w ciepłej wodzie przez 20 minut. Pokrój w plasterki. 
  2. W garnku podgrzej bulion dashi, dodaj pastę miso i wymieszaj. 
  3. Dodaj grzyby, pokrojone tofu i gotuj 5 minut. 
  4. Podawaj z posiekaną cebulką dymką. 
Grzyby shiitake wykorzystasz do przygotowania wielu zup azjatyckich
Grzyby shiitake wykorzystasz do przygotowania wielu zup azjatyckichNatasha Breen/REDA&CO/Universal Images GroupGetty Images

Smardze - delikatny, ekskluzywny rarytas 

  • 200 g smardzów 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 cebula 
  • 150 ml śmietanki 30% 
  • sól, pieprz, natka pietruszki 
  1. Smardze oczyść i podsmaż na maśle. 
  2. Dodaj posiekaną cebulę, a następnie śmietankę. 
  3. Dopraw i podawaj z makaronem lub kaszą. 
Smardze należą do jednych z najbardziej pożądanych grzybów świata
Smardze należą do jednych z najbardziej pożądanych grzybów świata123RF/PICSEL

Maitake - "tańczący grzyb" z Japonii 

  • 200 g maitake 
  • 1 marchewka 
  • 1 papryka 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka imbiru 
  1. Maitake podziel na mniejsze kawałki. 
  2. Smaż na oleju sezamowym z imbirem, dodaj warzywa. 
  3. Dopraw sosem sojowym i podawaj z ryżem. 
Grzyby Maitake mają nie tylko oryginalny smak - poza tym są bardzo zdrowe
Grzyby Maitake mają nie tylko oryginalny smak - poza tym są bardzo zdrowe123RF/PICSEL

Grzyby Shimeji - naturalne źródło smaku umami

  • 200 g grzybów shimeji
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie)
  • Posiekana dymka do dekoracji
  1. Oczyść grzyby shimeji, odcinając dolną część nóżek.
  2. Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj czosnek i smaż przez kilka sekund.
  3. Wrzuć grzyby i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż lekko zmiękną.
  4. Dodaj sos sojowy, cukier i olej sezamowy, wymieszaj i smaż jeszcze minutę.
  5. Posyp sezamem i posiekaną dymką. Podawaj na ciepło. Jest to niezwykle aromatyczne danie, które idealnie pasuje jako dodatek do ryżu lub makaronu.
Mieszkańcy Azji uważają, że grzyby shimeji nadają potrawom smak umami
Mieszkańcy Azji uważają, że grzyby shimeji nadają potrawom smak umamiJaap Arriens/NurPhoto via Getty ImagesGetty Images

Grzyby Enoki – smukłe i delikatne

  • 750 ml bulionu dashi (lub warzywnego) 
  • 2 łyżki pasty miso 
  • 100 g grzybów enoki 
  • 1 kostka tofu (pokrojona w kostkę) 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego 
  • posiekana dymka do dekoracji 
  1. W garnku zagotuj bulion. 
  2. W miseczce wymieszaj pastę miso z odrobiną ciepłego bulionu, a następnie wlej do garnka. 
  3. Dodaj tofu i gotuj przez dwie minuty. 
  4. Wrzuć grzyby enoki i gotuj jeszcze przez minutę. 
  5. Dopraw sosem sojowym i olejem sezamowym. 
  6. Posyp posiekaną dymką i podawaj na ciepło. 
Enoki to grzyby o nietypowym wyglądzie. Maja wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne
Enoki to grzyby o nietypowym wyglądzie. Maja wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne123RF/PICSEL

Grzyby słomiane - zaskakują oryginalnym wyglądem

Grzyby Mun - klasyk kuchni azjatyckiej

  • 50 g suszonych grzybów mun 
  • 1 marchewka, pokrojona w julienne (cienkie słupki) 
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w paski 
  • 1 cukinia, pokrojona w półplasterki 
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 
  • 1 cebula, pokrojona w piórka 
  • 200 g tofu, pokrojonego w kostkę 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • 1 łyżka oleju roślinnego 
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, drobno posiekanego 
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) 
  • sól i pieprz do smaku 
  • posiekana natka pietruszki lub kolendra do dekoracji 
  • ugotowany ryż lub makaron ryżowy do podania 
  1. Suszone grzyby mun namocz w ciepłej wodzie przez około 20 minut, aż zmiękną. 
  2. Następnie odcedź grzyby i pokrój je w paski. 
  3. W dużym woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny. 
  4. Dodaj pokrojone tofu i smaż, aż będzie złociste i chrupiące. Odłóż tofu na talerz. 
  5. Na tej samej patelni rozgrzej olej sezamowy i dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz imbir. Smaż przez około jedną minutę, aż zaczną pachnieć. 
  6. Dodaj marchewkę, paprykę i cukinię. Smaż przez 3-4 minuty, aż warzywa zmiękną. 
  7. Dodaj pokrojone grzyby mun i smaż przez kolejne dwie minuty. 
  8. Dodaj sos sojowy i miód (jeśli używasz). Dopraw solą i pieprzem do smaku. 
  9. Dodaj wcześniej usmażone tofu i delikatnie wymieszaj całość, aby składniki się połączyły. 
  10. Podawaj stir-fry z grzybami mun na ugotowanym ryżu lub makaronie ryżowym. 
  11. Posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą do dekoracji. 
Katarzyna Glinka. "Mnie też zabrakło sił". O kryzysie i pracy nad sobąINTERIA.PL