Sernik espresso – kuszący deser, który zachwyca smakiem nie tylko kawoszy

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Sernik nowojorski, królewski, wiedeński, na zimno, z owocami lub bez. Nie bez powodu to właśnie ten wypiek zdobył uznanie ludzi na całym świecie i stał się ulubionym ciastem Polaków. Najtrudniejszym zadaniem jest przygotowanie go tak, by po wyciągnięciu z piekarnika nie opadł, nie popękał i zachował idealnie puszystą konsystencję. Kluczem do sukcesu jest sekretny składnik, który dodatkowo nada ciastu wybornego smaku.

Dodatek espresso do sernika sprawi, że ciasto nabierze wyjątkowego smaku
Dodatek espresso do sernika sprawi, że ciasto nabierze wyjątkowego smaku123RF/PICSEL

Sernik kawowy pieczony

Mogłoby się wydawać, że sernik kawowy to nic nadzwyczajnego. Przecież wielokrotnie zajadaliśmy się kawałkiem ciasta, w tym samym czasie popijając filiżankę parującego napoju. Dodatek kawy do wypieku nadaje mu intensywności oraz głębi. Espresso zestawione ze słodką masą serową idealnie balansuje smak sernika. To prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych.

Składniki na spód

  • 200 g ciemnych herbatników
  • 120 g masła
  • szczypta soli

Składniki na masę serową

  • 1 kg sera twarogowego
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g miodu
  • 4 jajka
  • 1 filiżanka espresso
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g płatków migdałowych

Jak przygotować sernik kawowy na herbatnikach?

Jakie składniki są niezbędne do kawowego sernika?
Jakie składniki są niezbędne do kawowego sernika?123RF/PICSEL
  1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od zaparzenia intensywnego espresso, które następnie odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia.
  2. Herbatniki kruszymy za pomocą tłuczka lub robota kuchennego, dodajemy do nich roztopione masło i szczyptę soli.
  3. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy na nim masę herbatnikową. Im lepiej ją ubijemy, tym bardziej będzie krucha. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  4. W misie miksera umieszczamy twaróg sernikowy, jajka, śmietanę, miód oraz wystudzone espresso. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy.
  5. Gotowy sernik kawowy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i pieczemy przez ok. 60-70 minut. Kiedy wierzch się zetnie i nabierze złocistego koloru, to znak, że ciasto jest gotowe.
  6. Jeśli chcemy uniknąć opadania ciasta, po upieczeniu uchylmy drzwiczki piekarnika i pozostawmy ciasto do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posypujemy wierzch płatkami migdałów. Smacznego!

Przechowywanie sernika po pieczeniu

Dobrej jakości twaróg to podstawa udanego sernika. Tradycyjne receptury doradzają, by zmielić go przynajmniej dwukrotnie. Jeśli jednak mamy ochotę na odrobinę przyjemności bez dodatkowej pracy, możemy zdecydować się na gotowy ser z wiaderka. Słodki deser na bazie nabiału najlepiej przechowywać w lodówce. To właśnie w temperaturze od 2 do 4 stopni C. będzie nadawał się do spożycia nawet przez tydzień.

Na całkowitą długość przechowywania wpływ mają także wykorzystane dodatki. Jeśli ciasto zawiera w sobie mus owocowy, polewę lub świeże owoce, to jego zdatność do spożycia będzie o wiele krótsza. Pobyt w lodówce sprawi, że będzie bezpieczny do jedzenia maksymalnie przez 3 dni. A co z przechowywaniem gotowego sernika w piekarniku lub na kuchennym blacie? Z takim wypiekiem powinniśmy rozprawić się w ciągu 48 godzin.

„Ewa gotuje”: Sernik z waniliowym crème brûléePolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas