Sernik espresso – kuszący deser, który zachwyca smakiem nie tylko kawoszy

Dodatek espresso do sernika sprawi, że ciasto nabierze wyjątkowego smaku
Dodatek espresso do sernika sprawi, że ciasto nabierze wyjątkowego smaku123RF/PICSEL

Sernik kawowy pieczony

  • 200 g ciemnych herbatników
  • 120 g masła
  • szczypta soli
  • 1 kg sera twarogowego
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g miodu
  • 4 jajka
  • 1 filiżanka espresso
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g płatków migdałowych

Jak przygotować sernik kawowy na herbatnikach?

Jakie składniki są niezbędne do kawowego sernika?
Jakie składniki są niezbędne do kawowego sernika?123RF/PICSEL
  1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od zaparzenia intensywnego espresso, które następnie odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia.
  2. Herbatniki kruszymy za pomocą tłuczka lub robota kuchennego, dodajemy do nich roztopione masło i szczyptę soli.
  3. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy na nim masę herbatnikową. Im lepiej ją ubijemy, tym bardziej będzie krucha. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  4. W misie miksera umieszczamy twaróg sernikowy, jajka, śmietanę, miód oraz wystudzone espresso. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy.
  5. Gotowy sernik kawowy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i pieczemy przez ok. 60-70 minut. Kiedy wierzch się zetnie i nabierze złocistego koloru, to znak, że ciasto jest gotowe.
  6. Jeśli chcemy uniknąć opadania ciasta, po upieczeniu uchylmy drzwiczki piekarnika i pozostawmy ciasto do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posypujemy wierzch płatkami migdałów. Smacznego!

Przechowywanie sernika po pieczeniu

„Ewa gotuje”: Sernik z waniliowym crème brûléePolsat