O tym musisz pamiętać przyrządzając sernik. Nie opadnie i będzie rozpływał się w ustach

Sernik może mieć wiele wariantów. Aby był doskonały w smaku i konsystencji trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach
Sernik może mieć wiele wariantów. Aby był doskonały w smaku i konsystencji trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach 123RF/PICSEL

Zobacz również:

Jaki wybrać ser na sernik?

Twaróg na sernik powinien być tłusty i przynajmniej dwa razy zmielony
Twaróg na sernik powinien być tłusty i przynajmniej dwa razy zmielony 123RF/PICSEL

Ile jajek na sernik?

Pozostałe składniki na sernik - czego użyć, by był puszysty i wyśmienity w smaku?

Na co zwrócić uwagę przygotowując sernik?

Składniki na sernik wraz z pianą białkową powinny być mieszane ręcznie, bardzo powoli i krótko
Składniki na sernik wraz z pianą białkową powinny być mieszane ręcznie, bardzo powoli i krótko 123RF/PICSEL

W jakiej temperaturze i jak długo piec sernik?

Jak sprawdzić, czy sernik jest upieczony?

Sernik powinien być studzony wolno. Idealną konsystencję osiąga dopiero wtedy, gdy jest całkiem zimny
Sernik powinien być studzony wolno. Idealną konsystencję osiąga dopiero wtedy, gdy jest całkiem zimny123RF/PICSEL

Czy sernik można mrozić?

Typy serników

  • Sernik nowojorski - wyróżnia się niezwykle aksamitną, kremową konsystencją i białym kolorem, który zawdzięcza masie twarogowej na bazie serka typu philadelphia. Ciasto to przygotowywane jest na kruchym spodzie uzyskanym z ciasteczek i masła. Sernik nowojorski najczęściej podaje się solo, bez żadnych dodatków lub z sosem truskawkowym.
  • Sernik wiedeński - jest niezwykle puszysty i wilgotny. W jego skład wchodzi zwykle duża ilość jajek i tłusty twaróg, a także rodzynki, bądź kandyzowaną skórka z pomarańczy. Sernik wiedeński nie posiada specjalnie przygotowanego spodu. 
  • Sernik japoński - jest najbardziej lekki i puszysty ze wszystkich serników. Aby go przygotować do ubitych białek dodaje się rozpuszczone masło z mlekiem i kremowym serkiem. Niekiedy piecze się go także w kąpieli wodnej. 
  • Sernik królewski - ten rodzaj pochodzi z Niemiec. Wyróżnia go czekoladowy spód i kruszonka o tym samym smaku, dzięki czemu jest nie tylko oryginalny ale również przepyszny.
  • Sernik polski - receptura na ten tradycyjny, twarogowy polski specjał pochodzi z Krakowa. Zazwyczaj przygotowuje się go z dwukrotnie zmielonego, tłustego sera, a potem masę z dodatkiem rodzynek przekłada na kruchy spód i piecze w prostokątnej formie. Górę placka z kolei zdobi się ułożonym z ciasta wzorem kratki wraz z lukrem cytrynowym. Ten wariant uwielbiają nie tylko Polacy.
„Ewa gotuje”: Bigos cygańskiPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?