Sernik na kruchym cieście - przysłała Lena

Przepis na 16 porcji: 1 kg chudego twarogu; 10 czubatych łyżek mąki (20 dag); 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej; 8 jajek; 4 łyżki margaryny; 12 dag słodziku; rdzeń z 1 i 1/2 laski wanilii; otarta skórka z jednej pomarańczy; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przyrządzanie:

Szerokim nożem posiekać mąkę z tłuszczem. Wbić jedno jajko, dodać proszek do pieczenia, rdzeń jednej laski wanilii i 1/3 słodziku. Wyrobić kruche ciasto , włożyć na 30 min. do lodówki.

Wylepić ciastem tortownicę (śred. 28 cm.). Ponakłuwać spód widelcem, piec wstępnie 10 min. w temp.200 st. C.

Utrzeć twaróg z resztą słodziku i rdzenia laski wanilii, 6 żółtkami, mąką ziemniaczaną, otartą skórką. Wymieszać z pianą ubitą z 7 białek. Przełożyć na podpieczony spód, posmarować ostatnim żółtkiem. Piec sernik 65 min. w temp.175 st. C.

Czas przygotowania:25 min (bez czasu oczekiwania). 1 porcja zawiera 230 kalorii.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas