Sernik na malinach
Maliny ukryte pod kruszonką
Sposób przygotowania
1. Kruszonka: z masła, cukru, mąki i orzechów zagnieć ciasto. Włóż je do woreczka foliowego, lekko zamroź.
2. Ciasto: mąkę przesiej z solą i proszkiem. Posiekaj z zimnym masłem. Dodaj ugotowane żółtka przetarte przez sitko, surowe żółtko, cukier i śmietanę. Zagnieć ciasto. Schłodź je w lodówce.
3. Masa: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i stopniowo dodawanym twarogiem. Domieszaj budyń i białka. Maliny osącz. Ciastem wyłóż tortownicę. Nałóż maliny i masę serową. Kruszonkę zetrzyj, ciasteczka pokrusz. Posyp ciasto. Piecz 70 minut w 180°C.