Sernik na malinach
Maliny ukryte pod kruszonką

Składniki
- 20 dag mąki pszennej
- 12 dag masła
- 3 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
- 1 żółtko surowe
- 10 dag cukru
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Masa serowa:
- 70 dag śmietankowego twarogu
- 20 dag drobnego cukru
- 4 duże jajka
- 1 op. budyniu waniliowego
- 30 dag rozmrożonych malin
- Kruszonka:
- po 15 dag masła i cukru
- 10 dag mąki pszennej
- 10-12 ciasteczek orzechowych lub amaretto
- 5 dag drobno posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania
1. Kruszonka: z masła, cukru, mąki i orzechów zagnieć ciasto. Włóż je do woreczka foliowego, lekko zamroź.
2. Ciasto: mąkę przesiej z solą i proszkiem. Posiekaj z zimnym masłem. Dodaj ugotowane żółtka przetarte przez sitko, surowe żółtko, cukier i śmietanę. Zagnieć ciasto. Schłodź je w lodówce.
3. Masa: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i stopniowo dodawanym twarogiem. Domieszaj budyń i białka. Maliny osącz. Ciastem wyłóż tortownicę. Nałóż maliny i masę serową. Kruszonkę zetrzyj, ciasteczka pokrusz. Posyp ciasto. Piecz 70 minut w 180°C.