Sernik na zimno
Jakie ciasto sprawdzi się w taki upał? Oczywiście sernik na zimno.

Składniki
- 20 dag kruchych ciastek (mogą być z orzechami)
- 7 łyżek roztopionego masła
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 kg twarogu sernikowego
- 15 dag jagód (mogą być mrożone)
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny
- 1/2 galaretki o smaku owoców leśnych
- 4 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki cukru waniliowego
- masło do formy
1. Ciastka mocno pokruszyć, wymieszać z kakao i lekko wystudzonym masłem, rozwałkować. Masę przełożyć do natłuszczonej tortownicy, wyrównać, docisnąć, wstawić na 10 min do piekarnika nagrzanego do 190ºC, wystudzić.
2. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, używając połowy ilości wody. Jagody umyć, zmiksować (mrożone uprzednio rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody).
3. Twaróg zmiksować na gładko ze śmietanką oraz cukrem pudrem i cukrem waniliowym, podzielić na dwie części. Jedną zmiksować z żelatyną, wylać na spód ciasta, odstawić do stężenia. Drugą zmiksować z jagodami i wystudzoną galaretką, rozłożyć na stężonej białej masie. Schłodzić.