Sernik na zimno

Ten sernik jest szybszy i łatwiejszy do przygotowania niż jego tradycyjna, "pieczona" wersja. A smakuje równie świetnie!

Składniki:

Reklama

WARSTWA SEROWA:

  • pół kg białego sera
  • półtorej szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • ok. 6 łyżeczek żelatyn
  • ok. 20 dag wydrylowanych czereśni

WARSTWA TRUSKAWKOWA:

  • ok. 20 dag truskawek
  • 200 ml śmietany 22%
  • pół szklanki cukru
  • galaretka poziomkowa lub truskawkowa

Przygotowanie:

Warstwa serowa: żelatynę rozpuść w ok. 1/4 szklanki gorącej wody. Ser, mleko, cukier i cukier waniliowy dokładnie zmiksuj. Pod koniec dodaj ciepłą żelatynę i czereśnie, dokładnie wymieszaj. Wlej do wyłożonej folią formy, ostudź.

Warstwa truskawkowa: galaretkę rozpuść w niepełnej szklance gorącej wody. Truskawki, cukier i śmietanę zmiksuj. Dodaj ostudzoną galaretkę, wymieszaj, wylej na warstwę serową. Ostudź. Udekoruj dowolną galaretką owocową.


Dowiedz się więcej na temat: Sernik na zimno | na zimno | przepis | zimno

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje