Sernik na zimno
Ten sernik jest szybszy i łatwiejszy do przygotowania niż jego tradycyjna, "pieczona" wersja. A smakuje równie świetnie!
Składniki:
WARSTWA SEROWA:
- pół kg białego sera
- półtorej szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- ok. 6 łyżeczek żelatyn
- ok. 20 dag wydrylowanych czereśni
WARSTWA TRUSKAWKOWA:
- ok. 20 dag truskawek
- 200 ml śmietany 22%
- pół szklanki cukru
- galaretka poziomkowa lub truskawkowa
Przygotowanie:
Warstwa serowa: żelatynę rozpuść w ok. 1/4 szklanki gorącej wody. Ser, mleko, cukier i cukier waniliowy dokładnie zmiksuj. Pod koniec dodaj ciepłą żelatynę i czereśnie, dokładnie wymieszaj. Wlej do wyłożonej folią formy, ostudź.
Warstwa truskawkowa: galaretkę rozpuść w niepełnej szklance gorącej wody. Truskawki, cukier i śmietanę zmiksuj. Dodaj ostudzoną galaretkę, wymieszaj, wylej na warstwę serową. Ostudź. Udekoruj dowolną galaretką owocową.