Sernik na zimno z galaretkami
Kusi barwami tęczy a przede wszystkim smakiem. Wypróbuj koniecznie nasz przepis.
Składniki
- 3 różnokolorowe galaretki, np. agrestowa, truskawkowa lub pomarańczowa,
- 300 ml mleka,
- 3 łyżki żelatyny,
- 35 dag serka homogenizowanego waniliowego,
- 350 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 opakowanie herbatników typu petit beurre lub okrągłych biszkoptów.
Każdą galaretkę rozpuść w 350 ml wody. Gdy przestygnie, przelej do pojemników, wstaw do lodówki. Gdy stężeje, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Żelatynę zalej zimnym mlekiem. Gdy spęcznieje, podgrzej (uważaj by się nie zagotowała) ciągle mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Wystudź.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę wlej do wysokiego naczynia. Ubij mikserem na średnich obrotach, pod koniec stopniowo dosypując cukier puder. Dodaj serek homogenizowany, delikatnie wymieszaj łyżką. Następnie wlej rozpuszczoną żelatynę, dodaj pokrojone galaretki, wymieszaj.
Masę przelej do miski. Na wierzchu ułóż ciastka lub biszkopty. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by masa dobrze stężała. Tuż przed podaniem dno miski zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie i wyłóż sernik na paterę lub talerz.