Sernik na zimno z malinami
Idealny na lato.

Składniki:
- 500 g mrożonych malin
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g mlecznej czekolady
- 50 g migdałów w słupkach
- 75 g płatków kukurydzianych
- 3 płaty białej żelatyny
- 250 g śmietany kremówki
- 500 g mascarpone
- 500 g chudego twarogu
- 125 g + 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 250 g świeżych malin
- Cukier puder do posypania
- Olej do formy
Przygotowanie:
Maliny odstawić, aby odtajały. Spód okrągłej formy (26 cm) posmarować olejem. Czekolady posiekać i roztopić w gorącej kąpieli. Migdały zmieszać z płatkami kukurydzianymi, zmieszać z płynną czekoladą. Umieścić na dnie formy i docisnąć tak, aby powstał spód. Wstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Śmietanę ubić i odstawić w zimne miejsce. Mascarpone, twarożek, 125 g cukru i cukier waniliowy wymieszać. Żelatynę odcisnąć, roztopić i zmieszać najpierw z 1-2 łyżkami kremu, a następnie z resztą. Wmieszać śmietanę. Połowę malin dodać do kremu. Masę nałożyć do formy i wstawić do lodówki na 4 godziny. Pozostałe maliny zmiksować, przetrzeć przez sito, dodać 2 łyżki cukru. 2/3 przygotowanego puree zagotować, resztę wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do puree i mieszać przez 1 minutę. Tort uwolnić z formy, obłożyć świeżymi malinami i polać sosem malinowym. Oprószyć cukrem pudrem.