Reklama

Reklama

Sernik na zimno z truskawkami

Czekaliśmy na nie cały rok. Truskawki. Na straganach jest ich coraz więcej, choć jeszcze sprzedawane są te szklarniowe, za chwilę pojawią się truskawki z gruntu, pachnące słońcem, słodkie. Najbardziej popularny deser z truskawkami to oczywiście sernik na zimno, z galaretką.

Truskawki mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze, a dodatkowo mają niewiele kalorii. Zawarte w nich pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii. Ze względu na dużą zawartość witamin, owoce te powinny być wybierane przez osoby cierpiące na anemię lub schorzenia związane z niedoborem witamin. W jednej szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy C, co stanowi 120 proc. dziennego zapotrzebowania. Ponadto w truskawkach znajdziemy: ryboflawinę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminy A, E i K oraz wapń, żelazo, magnez i fosfor.

Reklama

Przepis na sernik na zimno z truskawkami jest łatwy w przygotowaniu, choć czas oczekiwania dość długi. Dlatego zacznijmy go robić np. wieczorem, aby mógł się schładzać przez noc w lodówce.

Do wykonania deseru potrzebujemy: 200 g herbatników, np. petit beure, 80 g masła, 600 g serka śmietankowego, 300 g śmietany kremówki 30 proc., 100 g cukru pudru, cytrynę, 500 g dojrzałych truskawek, galaretkę truskawkową, 4 łyżki cukru.

Herbatniki miksujemy na drobno, dodajemy do nich masło i dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy. Masę dobrze ugniatamy i schładzamy ją w lodówce, przez co najmniej pół godzimy.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Miksujemy serek śmietankowy z cukrem, otartą skórką z cytryny i odrobiną soku cytrynowego.

Ubijamy mocno kremówkę, na sztywno, łączymy ją z masą serową. Masę wylewamy na schłodzony herbatnikowy spód. Wkładamy do lodówki na przynajmniej cztery godziny. Najlepiej schładzać ciasto przez całą noc.

Przygotowujemy galaretkę truskawkową według przepisu na opakowaniu, studzimy. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i każdą dzielimy wzdłuż na pół. Na schłodzonej masie serowej układamy owoce. Delikatnie wlewamy zimną galaretkę, starając się nie poruszyć owoców. Ciasto wkładamy ponownie do lodówki i czekamy aż galaretka stężeje. Sernik podajemy schłodzony. 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje