Sernik nowojorski z borówkami
Deser, który pokochasz.
Składniki:
- 1 kg chudego twarogu
- 3 jajka
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 2/3 szkl. niskosłodzonego dżemu jagodowego
- 2 szkl. borówek
- tłuszcz do blachy
Przygotowanie:
1. Twaróg zmiel trzykrotnie. Ser przełóż do malaksera. Dodaj jajka, cukier puder oraz jogurt, mąkę ziemniaczaną i olejek waniliowy. Składniki zmiksuj. Mieszaj je tylko do momentu połączenia, żeby nie napowietrzać zbytnio masy, bo sernik opadnie.
2. Masę serową rozprowadź równomiernie na spodzie blachy posmarowanej tłuszczem. Blachę wstaw do większego naczynia z wodą. Całość wsuń do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz w gorącej kąpieli wodnej 60-70 minut. Przestudź w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
3. Potem sernik odstaw w chłodne miejsce, by całkowicie wystygł. Dżem lekko podgrzej, rozsmaruj na wierzchu sernika. Posyp borówkami. Przed podaniem ciasto potnij na kwadratowe porcje i udekoruj, np. miętą.