Sernik pod bezową chmurką
Sernik jest królem wśród ciast. Ten smakuje wyjątkowo dzięki dodatkowej bezowej piance. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.

Składniki na 12-15 porcji:
Na spód:
- 15 dag herbatników typu petit beurre
- 3 dag roztopionego masła
Na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego mielonego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 3 żółtka
Na bezę:
- 3 białka
- 24 dag cukru
- 40 ml wody
Przygotowanie:
1. Ciasteczka zmiksuj blenderem na proszek, dodaj masło, wymieszaj. Dno tortownicy wylep masą ciasteczkową, schłodź. Wszystkie składniki na masę serową włóż do miski i zmiksuj. Masę przelej do tortownicy. Piecz 60 min w temp. 180°C. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
2. Zagotuj wodę z 22 dag cukru. Następnie włóż termometr cukierniczy i gotuj syrop na średnim ogniu, aż osiągnie temp. 118°C. Nie mieszaj. W międzyczasie białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując pozostały cukier.
Gdy syrop osiągnie pożądaną temperaturę, zwiększ obroty miksera i powoli, cienką strużką wlewaj do ubitej piany gorący syrop. Całość miksuj 5-8 min, aż beza będzie sztywna. Wierzch i boki sernika posmaruj przygotowaną bezą, opal palnikiem do zrumienienia.
Rada: Jeśli nie masz termometru, syrop gotuj 10-15 min. Gdy kropla syropu wlana do zimnej uformuje się w kulkę - będzie gotowy.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut
Porcja: 400 kilokalorii