Sernik pomarańczowo-waniliowy
Przepis na fit potrawę wielkanocną, która pochodzi z książki Konrada Gacy pt. „Kuchnia Fit”.
Sposób przygotowania
Ser mielimy co najmniej 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. W misce ucieramy cukier z żółtkami. Laskę wanilii kroimy na pół, zbieramy łyżeczką nasiona i dodajemy do utartych żółtek. Dokładamy rodzynki, skórkę pomarańczy, ser i dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę serową. Całość pieczemy przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
Przygotowanie tych kilku prostych i przepysznych dań świątecznych sprawi, że bez zmartwień o dietę spędzimy święta tak, jak lubimy!