Sernik waniliowy

Składniki na spód: 30 dag mąki, 20 dag margaryny, pół szklanki cukru, 2 łyżki śmietany, 2 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu, opakowanie budyniu waniliowego, 250 ml kremówki, 3 jajka, szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.

Sernik waniliowy
Sernik waniliowy123RF/PICSEL

1. Spód: mąkę przesiej, dodaj cukier, proszek do pieczenia i margarynę. Posiekaj nożem. Dodaj żółtka i śmietanę, wyrób.

2. Masa serowa: do twarogu dodaj żółtka, wsyp cukier i cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz budyń. Zamieszaj, zmiksuj na gładką masę. Białka i kremówkę oddzielnie ubij.

Do masy serowej dodaj kremówkę, wymieszaj. Dodaj pianę, delikatnie połącz. Masę podziel na pół. Do jednej części przesiej kakao, wymieszaj.

3. Spód i boki tortownicy wylep ciastem. Wyłóż na przemian masy jasną i ciemną. Lekko zamieszaj, by powstał wzorek. Piecz 90 min w temp. 180°C.

Czas przygotowania: 120 min. Ilość porcji: 16. Cena za porcję: 1,50 zł.

Przepis przysłała Hanna Borowska z Bydgoszczy.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas