Sernik waniliowy z nutką szafranową

Jedno z ulubionych ciast Polaków w nowej odsłonie.

Sernik
Sernik123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 6 jajek, pół szklanki cukru
  • przyprawa do sernika
  • budyń  waniliowy
  • op. szafranu (9 g)
  • op. okrągłych biszkoptów

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z cukrami i przyprawą do sernika. Miksuj, dodając twaróg. Dodaj nitki szafranu i budyń, wymieszaj. Białka ubij, dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.

Tortownicę posmaruj masłem, ułóż biszkopty, wlej masę. Piecz 30 min w 180°C. Temp. zmniejsz do 150°C, piecz 30 min. Ostudź, wstaw na noc do lodówki.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas