Sernik wiedeński
Z polewą czekoladową smakuje przepysznie!

Składniki
- 800 g twarożku kanapkowo-sernikowego
- 250 g masła
- 8 jajek (L)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/3 szklanki kaszy manny
- 1 łyżeczka olejku arakowego
- polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- wisienki koktajlowe do dekoracji
Sposób przygotowania
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puch, dodaj miękkie masło, olejek arakowy i twaróg, wymieszaj. Białka ubij na sztywno, wsypując partiami cukier. Dodaj je do masy razem z kaszą, delikatnie wymieszaj. Masę serową przełóż do tortownicy posmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 min. w 200 stopni C (opcja góra-dół). Uchyl na 2 minuty drzwiczki piekarnika, zmniejsz temperaturę do 150 stopni C i piecz jeszcze ok. 80 minut. Wystudź sernik w uchylonym piekarniku i przełóż go na talerz. Śmietankę podgrzej z masłem. Zdejmij masę z ognia, dodaj połamaną czekoladę. Wymieszaj. Lekko przestudzoną polewą polej sernik. Gdy zastygnie, rozłóż wisienki.