Sernik wiedeński

Z polewą czekoladową smakuje przepysznie!

Składniki

  • 800 g twarożku kanapkowo-sernikowego
  • 250 g masła
  • 8 jajek (L)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/3 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżeczka olejku arakowego

Składniki - polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • wisienki koktajlowe do dekoracji

Sposób przygotowania

Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puch, dodaj miękkie masło, olejek arakowy i twaróg, wymieszaj. Białka ubij na sztywno, wsypując partiami cukier. Dodaj je do masy razem z kaszą, delikatnie wymieszaj. Masę serową przełóż do tortownicy posmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 min. w 200 stopni C (opcja góra-dół). Uchyl na 2 minuty drzwiczki piekarnika, zmniejsz temperaturę do 150 stopni C i piecz jeszcze ok. 80 minut. Wystudź sernik w uchylonym piekarniku i przełóż go na talerz. Śmietankę podgrzej z masłem. Zdejmij masę z ognia, dodaj połamaną czekoladę. Wymieszaj. Lekko przestudzoną polewą polej sernik. Gdy zastygnie, rozłóż wisienki. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje