Sernik z dżemem jagodowym

Puszysty i delikatny!

Ciasto z borówkami
Ciasto z borówkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Zimne masło pokrój na kawałeczki, potem szybko zagnieć je z mąką, 1/4 szkl. cukru i 1 jajkiem. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schładzaj 30 minut. Twaróg połącz ze śmietaną, skórką i sokiem z cytryny oraz 1 szkl. cukru. Do masy wsyp kaszkę i proszek budyniowy. Wbij pozostałe jajka. Całość dobrze wymieszaj łyżką. Tortownicę (śr. ok. 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód oraz brzeg przygotowanej tortownicy. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Potem nałóż masę serową. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175ºC. Piecz 1 godzinę, aż wierzch ładnie się zrumieni. Wyjmij, wystudź. Dżem podgrzej. Posmaruj nim wierzch sernika. Udekoruj go borówkami.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas