Sernik z galaretką
Lekki i orzeźwiający.
Składniki:
Biszkopt:
- 4/5 szklanki mąki pszennej
- 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
Masa:
- 40 dag twarogu sernikowego lub serka homogenizowanego
- pół szklanki cukru pudru
- 4 galaretki brzoskwiniowe
- 2 świeże brzoskwinie
- mała puszka mandarynek
Przygotowanie:
1. Białka oddziel od żółtek. Ubij, stopniowo dodając cukier. Miksując na niskich obrotach, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj obydwie mąki, wymieszaj łyżką. Okrągłą tortownicę z wyjmowanym brzegiem wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj małe porcje masy, tworząc biszkopciki. Piecz 15 minut w 180˚C, wyjmij, wystudź.
2. Dwie galaretki wsyp do garnuszka, zalej litrem wrzątku, wymieszaj, ostudź. Dwie pozostałe rozpuść w osobnych naczyniach, ostudź. Ser zmiksuj. Dodaj do niego cukier puder i dwie galaretki, wymieszaj.
3. W formie ułóż upieczone biszkopty, na nich obrane ćwiartki brzoskwini. Galaretkę posiekaj,wymieszaj z masą. Wylej masę na ciasto, chłodź 2 godz. Udekoruj mandarynkami i galaretką.