Reklama

Reklama

Sernik z gruszkami

Ulubione ciasto Polaków w jesiennej odsłonie

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki
  • 4 łyżki masła
  • żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • sól

Reklama

Masa:

  • pół kg twarogu
  • 5 jajek
  • łyżka masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • skórka z pół cytryny
  • łyżka budyniu waniliowego
  • 3 gruszki

Wierzch:

  • sok z pół cytryny
  • gruszka
  • łyżka cukru

Przygotowanie:

Ciasto: składniki zagnieć ze szczyptą soli i łyżeczką zimnej wody. Wylep tortownicę, nakłuj widelcem. Chłodź 30 min. Piecz 10 min w 180°C.

Masa: gruszki pokrój na ćwiartki. Twaróg zmiel. Białka ubij ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj z masłem i cukrami. Dodaj skórkę z cytryny i budyń. Miksuj, dodając twaróg. Połącz z pianą. Gruszki ułóż na cieście, zalej masą. Piecz 45 min.

Wierzch: gruszkę pokrój na plasterki. Gotuj 4 min w wodzie z sokiem i cukrem. Odcedź. Ułóż na serniku, piecz 7 min.

Chwila dla Ciebie

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: sernik | ciasto | Masa | przepis | gruszki | gruszka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje