Sernik z gruszkami
Ulubione ciasto Polaków w jesiennej odsłonie
Składniki na ciasto:
- szklanka mąki
- 4 łyżki masła
- żółtko
- 2 łyżki cukru
- sól
Masa:
- pół kg twarogu
- 5 jajek
- łyżka masła
- 1/3 szklanki cukru
- skórka z pół cytryny
- łyżka budyniu waniliowego
- 3 gruszki
Wierzch:
- sok z pół cytryny
- gruszka
- łyżka cukru
Przygotowanie:
Ciasto: składniki zagnieć ze szczyptą soli i łyżeczką zimnej wody. Wylep tortownicę, nakłuj widelcem. Chłodź 30 min. Piecz 10 min w 180°C.
Masa: gruszki pokrój na ćwiartki. Twaróg zmiel. Białka ubij ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj z masłem i cukrami. Dodaj skórkę z cytryny i budyń. Miksuj, dodając twaróg. Połącz z pianą. Gruszki ułóż na cieście, zalej masą. Piecz 45 min.
Wierzch: gruszkę pokrój na plasterki. Gotuj 4 min w wodzie z sokiem i cukrem. Odcedź. Ułóż na serniku, piecz 7 min.