Sernik z gruszkami
Puszyste i smaczne!

Składniki
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- 1 jajko
- 100 g zimnego masła lub margaryny
- 1 łyżka mleka
- na masę
- 750 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 proc.
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- 4 gruszki
- sok z ½ cytryny
- ponadto
- 1 gruszka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem. Dodaj cukier, jajko, mleko i pokrojony w małe kawałki tłuszcz, szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min. 2. Gruszki obierz, pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Twaróg zmiksuj z cukrem, śmietaną, mąką oraz jajkami. Dodaj gruszki, wymieszaj. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki tortownicy. Masę przelej do tortownicy. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C. 3. Gruszkę, która została, pokrój w cienkie plastry i skrop sokiem z cytryny. Pół szklanki wody zagotuj z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i na około 2 minuty włóż plastry gruszek. Następnie je osącz. Rozłóż je na wierzchu sernika i piecz jeszcze około 10 minut.