Reklama

Reklama

Sernik z gruszkami

Puszyste i smaczne!

Składniki dla: 10-12 porcji

Składniki

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 100 g zimnego masła lub margaryny
  • 1 łyżka mleka

Składniki - na masę

  • 750 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 4 gruszki
  • sok z ½ cytryny

Składniki - ponadto

  • 1 gruszka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania

1. Mąkę wymieszaj z proszkiem. Dodaj cukier, jajko, mleko i pokrojony w małe kawałki tłuszcz, szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min. 

2. Gruszki obierz, pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Twaróg zmiksuj z cukrem, śmietaną, mąką oraz jajkami. Dodaj gruszki, wymieszaj. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki tortownicy. Masę przelej do tortownicy. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C. 

3. Gruszkę, która została, pokrój w cienkie plastry i skrop sokiem z cytryny. Pół szklanki wody zagotuj z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i na około 2 minuty włóż plastry gruszek. Następnie je osącz. Rozłóż je na wierzchu sernika i piecz jeszcze około 10 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje