Sernik z gruszkami
Puszyste i smaczne!
Sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem. Dodaj cukier, jajko, mleko i pokrojony w małe kawałki tłuszcz, szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min.
2. Gruszki obierz, pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Twaróg zmiksuj z cukrem, śmietaną, mąką oraz jajkami. Dodaj gruszki, wymieszaj. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki tortownicy. Masę przelej do tortownicy. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C.
3. Gruszkę, która została, pokrój w cienkie plastry i skrop sokiem z cytryny. Pół szklanki wody zagotuj z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i na około 2 minuty włóż plastry gruszek. Następnie je osącz. Rozłóż je na wierzchu sernika i piecz jeszcze około 10 minut.