Sernik z jabłkami
Delikatne, aromatyczne ciasto

Składniki
- 75 dag twarogu sernikowego
- 10 dag ryżu
- pół litra mleka
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 3/4 szklanki śmietany 18 proc.
- 4 dag masła
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4 jabłka
10 porcji
Sposób przygotowania
1. Mleko zagotuj. Wsyp ryż, gotuj 20 minut i odstaw razem z mlekiem. Twaróg zmiksuj z masłem i śmietaną. Jajka ubij z cukrem, dodaj do twarogu i zmiksuj z ryżem. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. 2. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę twarogową. Wyrównaj wierzch, piecz 30 minut w temp. 180 st. C. Jabłka obierz, usuń gniazda, a miąższ pokrój w kostkę. Wyłóż owoce na wierzch i piecz ciasto jeszcze 30 minut.