Sernik z kakao i wiśniami
Tradycyjne ciasto w nowej odsłonie.
Składniki
Spód:
- 25 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- żółtko
- 8 dag cukru
- łyżka śmietany 18 proc.
Masa:
- 50 dag zmielonego twarogu
- 5 łyżek kakao
- 5 jajek
- 10 dag masła
- pół szklanki cukru pudru
- łyżka kaszy manny
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dag wiśni w syropie
- polewa czekoladowa
Przygotowanie
1 Zagnieć ciasto, schłodź. Żółtka utrzyj z połową cukru. Ser, resztę cukru i masło zmiksuj. Dodaj mąkę, proszek, kaszę, utarte żółtka. Białka ubij, dodaj, wymieszaj.
2 Ciasto wyłóż, nakłuj widelcem. Wyłóż pół masy, do reszty dodaj kakao, wiśnie, wymieszaj. Piecz 40 minut.