Sernik z karmelem i orzechami

Pyszny!

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 opakowanie kruchych ciastek zbożowych
  • 5 dag masła
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 2 tabliczki (razem 20 dag) białej czekolady
  • 20 dag cukru
  • 1 torebka (32 g) cukru wanilinowego
  • 1 torebka budyniu o smaku śmietankowym bez dodatku cukru
  • 5 jajek
  • 1 puszka (40 dag) masy krówkowej
  • 20 dag orzeszków ziemnych (ew. laskowych albo włoskich)

Sposób przygotowania

Spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia. Ciastka pokruszyć w malakserze. Masło stopić, wystudzić, wymieszać je z okruszkami. Masą wylepić spód przygotowanej tortownicy. Czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć do metalowej miseczki. Postawić nad garnkiem z parującą wodą. Stopić, następnie czekoladę zdjąć z kąpieli wodnej, chwilę przestudzić. Twaróg zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym Winiary. Wsypać proszek budyniu o smaku śmietankowym bez dodatku cukru. Dodać stopioną czekoladę i jajka. Składniki szybko wymieszać mikserem. Masę rozsmarować na przygotowanym spodzie z ciastek. Piec przez godzinę w temperaturze 160 stopni. Upieczone ciasto wystudzić w wyłączonym piekarniku. Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową, włożyć go na parę godzin do lodówki. Schłodzony sernik posmarować masą krówkową wymieszaną wcześniej z grubo posiekanymi orzechami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje