Sernik z karmelem i orzechami
Tak pyszny, że trudno się mu oprzeć!

Składniki
- ok. 180 g herbatników lub ciastek owsianych, drobno pokruszonych
- 100 g posiekanych orzechów np. włoskich, pekan
- 65 g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- masa
- 600 g dwukrotnie mielonego sera
- 200 g śmietany kremówki
- 3 duże jajka
- 150 g cukru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
wierzch i sos
- 100 g posiekanych orzechów
- sos: 90 g cukru, 1 łyżka masła, 200 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania
Zmiksować wszystkie składniki na spód (masa powinna przypominać mokry piasek). Wyłożyć do niewielkiej foremki i wyrównać.
Połączyć wszystkie składniki na masę, wylać na spód.
Foremkę z ciastem wstawić do drugiej, większej, wlać tam gorącą wodę sięgającą do połowy wysokości formy z ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza ok. 50 min. Po tym czasie uchylić piekarnik i ostudzić trochę ciasto, a po wyjęciu schłodzić w lodówce.
Sos: na patelni rozpuścić cukier z masłem. Karmelizować na jasnobrązowy kolor, nie mieszać, jedynie kołysać patelnią. Wlać śmietankę i podgrzewać na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Przestudzić i wylać na schłodzony sernik, wygładzić powierzchnię.
Na suchej patelni podprażyć posiekane orzechy. Posypać nimi wierzch sernika. Ciasto przechowywać w lodówce.