Sernik z karmelem i orzechami

Tak pyszny, że trudno się mu oprzeć!

Sernik z karmelem
Sernik z karmelem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Zmiksować wszystkie składniki na spód (masa powinna przypominać mokry piasek). Wyłożyć do niewielkiej foremki i wyrównać.

Połączyć wszystkie składniki na masę, wylać na spód.

Foremkę z ciastem wstawić do drugiej, większej, wlać tam gorącą wodę sięgającą do połowy wysokości formy z ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza ok. 50 min. Po tym czasie uchylić piekarnik i ostudzić trochę ciasto, a po wyjęciu schłodzić w lodówce.

Sos: na patelni rozpuścić cukier z masłem. Karmelizować na jasnobrązowy kolor, nie mieszać, jedynie kołysać patelnią. Wlać śmietankę i podgrzewać na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Przestudzić i wylać na schłodzony sernik, wygładzić powierzchnię.

Na suchej patelni podprażyć posiekane orzechy. Posypać nimi wierzch sernika. Ciasto przechowywać w lodówce.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas