Reklama

Reklama

Sernik z karmelem i orzechami

Tak pyszny, że trudno się mu oprzeć!

Składniki

  • ok. 180 g herbatników lub ciastek owsianych, drobno pokruszonych
  • 100 g posiekanych orzechów np. włoskich, pekan
  • 65 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Składniki - masa

  • 600 g dwukrotnie mielonego sera
  • 200 g śmietany kremówki
  • 3 duże jajka
  • 150 g cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki wierzch i sos

  • 100 g posiekanych orzechów
  • sos: 90 g cukru, 1 łyżka masła, 200 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania

Zmiksować wszystkie składniki na spód (masa powinna przypominać mokry piasek). Wyłożyć do niewielkiej foremki i wyrównać.

Reklama

Połączyć wszystkie składniki na masę, wylać na spód. 

Foremkę z ciastem wstawić do drugiej, większej, wlać tam gorącą wodę sięgającą do połowy wysokości formy z ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza ok. 50 min. Po tym czasie uchylić piekarnik i ostudzić trochę ciasto, a po wyjęciu schłodzić w lodówce.

Sos: na patelni rozpuścić cukier z masłem. Karmelizować na jasnobrązowy kolor, nie mieszać, jedynie kołysać patelnią. Wlać śmietankę i podgrzewać na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Przestudzić i wylać na schłodzony sernik, wygładzić powierzchnię. 

Na suchej patelni podprażyć posiekane orzechy. Posypać nimi wierzch sernika. Ciasto przechowywać w lodówce.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje