Sernik z malinami
Oprócz malin, do sernika możesz dodać inne owoce np. jagody czy poziomki.
Składniki:
- 3 jajka
- 30 dag cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- 1 kg mielonego twarogu
- 20 dag śmietany kremówki
- 40 dag malin
Przygotowanie:
1. Twaróg wymieszaj z cukrem, mąką ziemniaczaną, sokiem i skórką z cytryny oraz jajkami. Ucieraj 3 minuty mikserem ustawionym na niskie obroty. Potem zwiększ obroty. Dolej śmietanę, ucieraj dalej kilka minut.
2. Dwa kawałki folii aluminiowej ułóż na krzyż na blacie. Na środku postaw tortownicę. Unieś wystające kawałki folii, owiń nimi brzeg tortownicy. Na spód formy wyłóż maliny. Przykryj je masą serową.
3. Formę ustaw w większym żaroodpornym naczyniu z wrzątkiem. Woda powinna sięgać do wysokości ok. 3 cm tortownicy. Sernik piecz godzinę w 175°C. Przestudź. Przed podaniem mocno schłodź w lodówce. Gotowy sernik udekoruj świeżymi owocami.