Sernik z mango
Pyszny i delikatny.

Składniki
- 200 g ciastek kakaowych lub czekoladowych
- 100 g masła
- na masę serową
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
- 2 duże dojrzałe mango
- 4 jajka
- 2 opakowania proszku budyniowego waniliowego
- 150 g cukru
- na mus
- 1 dojrzały owoc mango
- ¼ szklanki wody
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- 1-2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
1. Roztop masło. Ciastka rozdrobnij blenderem na proszek, dodaj roztopione masło, wymieszaj. Spód oraz boki tortownicy wylep masą ciasteczkową i wstaw do lodówki na około 60 minut. 2. Dwa mango obierz, usuń pestki, rozdrobnij blenderem na gładki mus. Do miski wbij jajka, dodaj cukier, mus z mango i zmiksuj. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj twaróg. Na koniec dodaj proszek budyniowy, wymieszaj. Masę serową wylej na schłodzony ciasteczkowy spód. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C, wstaw tortownicę, piecz ok. 60 minut. Gdy sernik przestygnie, wstaw go do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 3. Żelatynę zalej połową zimnej wody i odstaw, by napęczniała. Mango obierz, rozdrobnij blenderem na mus. Przełóż do rondelka, wlej pozostałą wodę, zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Dopraw cukrem. Chłodny mus wylej na sernik, wstaw do lodówki, by masa stężała.