Sernik z mango

Pyszny i delikatny.

Sernik z mango
Sernik z mango123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Roztop masło. Ciastka rozdrobnij blenderem na proszek, dodaj roztopione masło, wymieszaj. Spód oraz boki tortownicy wylep masą ciasteczkową i wstaw do lodówki na około 60 minut. 

2. Dwa mango obierz, usuń pestki, rozdrobnij blenderem na gładki mus. Do miski wbij jajka, dodaj cukier, mus z mango i zmiksuj. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj twaróg. Na koniec dodaj proszek budyniowy, wymieszaj. Masę serową wylej na schłodzony ciasteczkowy spód. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C, wstaw tortownicę, piecz ok. 60 minut. Gdy sernik przestygnie, wstaw go do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 

3. Żelatynę zalej połową zimnej wody i odstaw, by napęczniała. Mango obierz, rozdrobnij blenderem na mus. Przełóż do rondelka, wlej pozostałą wodę, zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Dopraw cukrem. Chłodny mus wylej na sernik, wstaw do lodówki, by masa stężała.

Szybki i zdrowy deser z tapioki i mangoInteria Kulinaria
Relaks
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas