Sernik z orzechowym wierzchem
Ciastka pokrusz. Masło rozpuść w garnku i wymieszaj z okruszkami ciastek.
Składniki na 10 porcji:
Spód:
- 12 dag ciasteczek pełnoziarnistych
- 5 dag masła
Masa:
- 100 dag twarogu sernikowego
- 5 jajek
- 22 dag cukru
- 20 dag masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
- 30 dag różnych orzechów
- 4 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
1. Ciastka pokrusz. Masło rozpuść w garnku i wymieszaj z okruszkami ciastek. Na dnie tortownicy połóż papier do pieczenia i wyłóż masę. Wstaw do lodówki.
2. Cukier utrzyj z masłem na puszystą masę. Dodaj żółtka i zmiksuj. Porcjami dodawaj twaróg i mąkę. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i połącz z masą.3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę. Piecz godzinę w temperaturze 170°C.4. Orzechy upraż na suchej patelni, lekko wystudź. Wymieszaj je z miodem i wyłóż na wierzch sernika.
Czas przygotowania: 1,5 godziny